Salam din carne si soia

CE BEM, CE MINCAM
Mezelul analizat este un amestec de carne de porc si proteina de soia, care a fost omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari.
thumb300_1893102293eb78e94e8c89613e640969.jpg
Salamul canadian Unicarm are in compozitie carne de porc, apa, sare, proteina vegetala din soia, substanta de ingrosare: caragenan E 407, sirop de glucoza, condimente, stabilizator: polifosfat de sodiu E 452, potentiator de aroma: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: izoascorbat de sodiu E 301, colorant natural: carmin E 120, conservant: nitrit de sodiu E 250.

ANALIZA. Produsul analizat face parte din categoria salamurilor si este obtinut din carne de porc bogata in grasimi animale saturate aterogene, proteina vegetala din soia, glucide cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoza) si aditivi alimentari. Conservantul E 250 nitrit de sodiu are potential cancerigen, fiind unul dintre cei mai periculosi conservanti, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Polifosfatul de sodiu impiedica fixarea calciului in oase, ducind in timp la aparitia osteoporozei. Produsul are o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie sa tina cont pentru a nu depasi doza zilnica admisa, de 6 g/kg corp pentru un adult. Desi nu beneficiaza de eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are si o densitate energetica mare.

CONCLUZII: Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, bolnavilor de maladii hepato-renale, batrinilor, suferinzilor de hiperuricemie (guta), celor cu maladii neurodegenerative, suferinzilor de cancer, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), supraponderalilor, obezilor, celor cu afectiuni dermatologice. Persoanele cu alergie la soia vor testa salamul, consumind o cantitate mica, pentru a vedea care este reactia organismului. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide inainte de a consuma produsul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *