Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri
Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Un studiu derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S. Romania) pentru anul 2013 arata ca cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piata romaneasca au in compozitia lor E-uri.

Concret, reprezentantii ANPCPPS au inclus intr-o cercetare derulata in perioada iulie – august 46 de tipuri de pate, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre acestia, direct din rafturile supermarketurilor.

Dupa ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diversi producatori si distribuitori din piata, specialistii ANPC au aratat ca din punct de vedere al numarului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un continut de 2 E-uri, 13,04% contin 6 E-uri si 8,69% contin 9 E-uri.

„Numericul de E-uri variaza intre 0 si 10“, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Protectia Consumatorilor.

Printre principalii producatori analizati in cadrul studiului s-au numarat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame Romania S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Productie Ardealul S.R.L.

Spre exemplu, pateul de porc de la Hame contine 10 E-uri. Tot 10 E-uri contine si pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real.

Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele mentionate sunt polifosfati, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. In schimb, pateul Prefera contine sase E-uri, dupa cum sustin specialistii, in aceeasi situatie fiind si pateul de porc Bucegi.

Cinci E-uri se regasesc in pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. In cele produse de Mandy se gasesc patru E-uri, la fel si in pateul Baroni (cel cu carne de porc si de pasare), produse si distribuite de Lidl.

La polul opus se afla pateurile Clever, Sadu si Tulip, care au un singur E in compozitie. Specialistii de la Protectia Consumatorilor spun ca pe piata exista si pate de ficat fara niciun aditiv alimentar.

In ceea ce priveste preturile, pateul Hame de porc, care contine 10 E-uri, costa in magazine 2,83 de lei, 75 de grame. In schimb, pateul Mandy de pui, care are in compozitie 4 E-uri, ajunge la 4,79 de lei. La polul opus, pateul cu zero E-uri, Via de la Scandia Foods, ajunge la 6 lei, in timp ce Sadu, venit de la acelasi producator, costa 1,9 lei.

Cele mai periculoase E-uri:
E123 – E239 sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Poate provoca migrene si crampe
E320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E250 – nitrit de sodiu
E251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 – alergici E127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente
E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi, mustar si gem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *