Luca – Salam banatean cu multa slanina

CE BEM, CE MINCAM – Produsul are foarte multe calorii
Grasimile animale de proasta calitate sint ingredientul de baza al acestui salam. De aceea, este de preferat evitarea consumului de cei care sufera cu inima sau ficatul.

Salamul Banatean Luca este un produs crud-uscat care are in compozitie „carne de porc, slanina, carne de vita, sare, condimente, corector de aciditate: gluco-delta lactona E 575, potentiator de gust: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant natural: cosenila E 120”.

ANALIZA. Salamul analizat este un produs din carne de tip crud-uscat, cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi saturate de origine animala aterogene, provenite in principal din slanina. Din aceasta cauza, salamul are si o densitate energetica foarte mare, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul contine o serie de aditivi alimentari, dintre care unul potential cancerigen: E 250, nitrit de sodiu. Din aceasta cauza, nu este recomandat sa se depaseasca un consum mai mare de 0,1 mg/kg corp pentru E 250. Salamul contine si o cantitate importanta de sare, de care trebuie tinut cont pentru a nu se depasi doza recomandata de 5-6 grame sare pe zi, provenita atit din adaosul direct al consumatorului, cit si din alimentele in care ea se gaseste ascunsa.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie, ocazional de persoanele sanatoase, active in cadrul unei diete globale, diversificate si echilibrate si al unui stil de viata sanatos, ne spune specialistul. Din cauza aditivilor alimentari utilizati si a cantitatii mari de grasimi, consumul salamului nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de dislipidemie si hipertrigliceridimie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii cerebro si cardiovasculare, diabeticilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii neurodegenerative, celor cu afectiuni dermatologice, celor cu poliartrite reumatoide si status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, obezilor si supraponderalilor, celor cu celulita.

Reteta de dinainte de 1989
Din lucrarea „Produse romanesti din carne conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete”, a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina si Eugenia-Livia Pana, aflam care este reteta dupa care se fabrica salamul banatean inainte de 1989. Materiile prime erau „carne porc lucru 60 kg, carne de vita calitatea I 25 kg, slanina tare 15 kg”. La acestea se adaugau urmatoarele condimente: „boia dulce 300 g, boia iute 100 g, piper negru 250 g sau aroma de piper pe suport 350 g, usturoi 250 g, mustar boabe 500 g. Chiar si in acea vreme se foloseau aditivi alimentari: sare 2,5 kg, zahar 1 kg, acid citric 150 g, citrat de sodiu 100 g, erisorbat de sodiu sau ascorbat de sodiu 50 g, nitrit de sodiu 15 g”. In lucrare este descris si modul in care trebuie sa arate produsul din punct de vedere organoleptic: „batoane de circa 50 cm: suprafata uscata cu mici incretituri, culoare rosie-bruna, cu pete rare (admise) de mucegai sau drojdii de buna natura, compozitia cu bucati de carne, slanina si boabe rare de mustar, miros si gust placut de produs crud maturat, condimente si adjuvanti, consistenta elastica pina la mare”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *