Fostul Comtim, acuzat de poluare

Crescatoriile de porci Smithfield din judetul Timis polueaza solul din comunele Parta si Gataia cu dejectiile stocate in bazine metalice care au costat milioane de euro, dar care s-au fisurat.

In urma controalelor de rutina, Garda de Mediu Timis a aplicat, incepand din luna aprilie, amenzi de 150.000 lei, pentru faptul ca in urma unor defectiuni de executare a bazinelor metalice, dejectiile stocate au inceput sa se infiltreze in sol.

Incarcatura bazinelor care au avut fisuri a fost restocata in depozite similare de pamant, fiind incalcate, astfel, normele de protectie a mediului.

Poluarea cu dejectii din Timis a fost anuntata autoritatilor de mediu in timp util, dar localnicii, pe langa faptul ca sunt nemultumiti de mirosul puternic care vine dinspre fermele de porci, se tem acum ca pamantul si apa vor fi infestate.

Pericolul poate aparea nu numai in Gataia sau Parta, ci si in alte locuri unde Smithfield are ferme.

Gigantul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup.

Crescatoria americana de porci, care a investit in fostul Comtim sume fabuloase, este amendata sistematic de Garda Nationala de Mediu pentru ca pune in pericol pamantul si apele

Smithfield Ferme a fost amendata cu 150.000 de lei pentru poluare cu dejectii. Ferma de porci de la Gataia se afla deja in procedura de sistare a activitatii.

Crescatoriile de porci Smithfield, care poarta stigmatul focarului de pesta porcina izbucnit anul trecut in judetul Timis, au din nou probleme cu autoritatile de mediu. De data aceasta, bazinele metalice in care sunt stocate dejectiile s-au fisurat.

Gataia si Parta sunt de aceasta data localitatile in care, potrivit comisarilor de mediu, au fost poluate solul si panza freatica. In urma celor cinci controale de rutina ale Garzii de Mediu Timis, gigantul american a incasat, incepand cu luna aprilie, amenzi in valoare de 150.000 de lei numai pentru faptul ca, in urma unor defectiuni de executie a bazinelor metalice, dejectiile stocate au inceput sa se infiltreze in sol.

Investitiile Smithfield Ferme in rezervoarele pentru colectarea dejectiilor se ridica la 21 milioane euro

Pamantul din Timis, bazin pentru dejectii

Marian Eperias, loctiitorul comisarului-sef al Garzii de Mediu Timis, a declarat pentru „Adevarul” ca, in urma controalelor efectuate la Gataia, s-a constatat anterior ca dejectiile din bazinele metalice fisurate au fost mutate in bazine de pamant.

„Au stocat dejectiile in bazine de pamant, ceea ce nu este conform din punctul de vedere al mediului”, sustine Eperies. „Acesta este motivul pentru care ieri am cerut Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Timis (ARPM) sa suspende companiei Smithfield Ferme autorizatia de mediu pana cand va fi remediata problema stocarii corecte a dejectiilor”, a declarat in exclusivitate pentru „Adevarul” comisarul de mediu.

Una dintre amenzi a fost aplicata si pentru faptul ca reprezentantii Garzii de Mediu au surprins una dintre masinile societatii in timp ce transporta, fara autorizatie, dejectii spre localitatea Hitias.

„Nu este vina noastra, ci a executantilor!”

Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, care este suparat ca amenzile de la Garda de Mediu se tin lant, a declarat in exclusivitate pentru „Adevarul” ca „la Gataia nu este nicio problema”. „Respectam legislatia de mediu prin tot ceea ce facem. Daca s-au fisurat bazinele metalice, nu este vina noastra, ci a executantilor, iar scurgerile de dejectii sunt doar niste accidente.

Oricui i se poate intampla acest lucru. In mediul rural exista atatea toalete in fundul curtii. Putem spune atunci ca si acestea incalca legislatia de mediu. Am anuntat in timp util autoritatile de mediu, iar depozitarea in pamant a dejectiilor am facut-o cu acordul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare si cu avizul Apelor Romane”, a spus oficialul Smithfield.

„Nu poluam. Avem sisteme performante de stocare a dejectiilor. Amenzile de la Garda, care se tin lant, nu constituie decat un mod prin care comisarii incaseaza bonusuri salariale”
Bogdan Mihail,
director general Smithfield Ferme

ARPM Timis „Dejectiile nu au curs siroaie „

Seful Serviciului de Autorizare a Controlului Confirmarii, Aurelia Pomparau, din cadrul ARPM Timis, sustine ca numai ghinionul a facut, si de asta data, ca fermele Smithfield sa aiba necazuri.

„A fost o poluare accidentala. Bazinele s-au spart din cauza greutatii dejectiilor, care nu au curs siroaie, ci doar s-au infiltrat intre corpul bazinelor si fundatie. Agentia a fost sesizata imediat, precum si celelalte autoritati de mediu”, a declarat Pomparau.

„Nu cred decat in lege”

„Au inceput sa reapara plangeri din partea cetatenilor care reclama si conditii de disconfort legat de mirosul care vine de la fermele Smithfield. Am luat legatura cu autoritatile responsabile si am stabilit masurile care se impun pentru binele localnicilor”, a spus Laviniu Bedrosian, subprefect de Timis

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *