Din resturi de pasare

CE BEM, CE MANCAM – Curcanul apare doar in denumirea produsului
Parizerul de curcan de la „fabrica de mezeluri Diavist” este un produs aparte. Pe ambalaj scrie cu litere mari „Am ales calitatea”. Daca vreti sa faceti si dumneavoastra acelasi lucru, cumparati altceva!

Produsul analizat se numeste „parizer de curcan”. Pe eticheta numele acestei pasari nu apare nicaieri. Ingredientele enumerate sunt: „Carne dezosata mecanic (MDM), piele pasare, sorici, proteina vegetala, amidon, sare, antioxidanti (izoascorbat de sodiu E 301, acid citric E 330), stabilizatori (polifosfat de sodiu E 452 i si potasiu E 452 ii), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), dextroza, condimente, conservant – nitrit de sodiu E 250, colorant, acid carminic E 120”.

ANALIZA. Produsul nu are eticheta nutritionala, dar din compozitia acestuia rezulta ca are un profil nutritional dezechilibrat, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Producatorul si-a denumit produsul „parizer de curcan”, mizand pe faptul ca astfel poate fi conceput ca fiind din categoria celor de calitate. Carnea de curcan are un nivel al colesterolului scazut, fiind indicata in curele de slabire. Nu este cazul acestui produs, unde curcanul nu apare decat in denumire.

FARA VALOARE. Nici unul dintre ingrediente nu are valoare biologica, produsul continand proteine de foarte slaba valoare biologica, MDM provenind din specii animale neprecizate, piele de pasare fara indicarea speciei, bogata in proteine colagenice fara valoare nutritiva, dar cu continut ridicat de colesterol. Peste toate acestea se mai adauga si sorici (piele de porc), de asemenea, cu valoare nutritionala extrem de scazuta (proteina colagenica), si o serie de aditivi alimentari care dezechilibreaza si mai mult profilul nutritional, perturband balanta calciu-fosfor printr-un aport mare de fosfati si care nu permit fixarea calciului in oase. Produsul contine si surse ascunse de sare.

Printre aditivi gasim si potentiatorul de gust E 621 cu potential neurotoxic. Alte efecte ale monoglutamatului de sodiu sunt dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie artificiala. Toate aceste simptome corespund „sindromului bucatariei chinezesti”. Colorantul E 120, acid carminic, poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate. Pentru ca parizerul sa aiba o culoare cat mai aproape de cea a carnii proaspete, s-a utilizat si conservantul nitrit de sodiu. Acest aditiv este considerat de lumea oamenilor de stiinta ca fiind cancerigen.

CONCLUZII. Produsul care nici macar nu poate atesta originea carnii de curcan, asa cum apare pe ambalaj, din cauza compozitiei sale nu este indicat a fi consumat, conchide specialistul nostru.

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia,pentru a fi „analizata”de specialistul nostru.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *