Iaurtul, un aliment viu

SFAT – O portie de calciu in fiecare dimineata
Calciul din iaurtul integral se asimileaza mai bine decat cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne ofera energie pentru ziua care abia incepe. Si tot iaurtul este o solutie ideala pentru o cina usoara, cu putine calorii: 54 calorii/100 g.

Iaurtul integral este un aliment viu, asa cum sunt fructele sau legumele crude. „Iaurtul este un produs fermentat, obtinut sub actiunea unei microflore specifice – bacteriile Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus – care se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a produsului””, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CALCIU. Principalul avantaj al iaurtului este calciul, care se asimileaza mai usor si mai bine din iaurt decat din lapte. Aceasta deoarece componentele laptelui transformat in iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. Iaurtul natural contine mai mult calciu decat laptele integral. 100 ml iaurt ne furnizeaza 190 mg calciu, aceeasi cantitate de lapte integral – 115 mg. „In procesul de fermentare, proteinele din lapte sunt descompuse, de aceea iaurtul se digera foarte usor. In acelasi timp, microorganismele din iaurt transforma lactoza, astfel incat persoanele cu intoleranta la lactoza pot sa bea cu incredere iaurt””, ne spune specialistul nostru. Iaurtul este si o buna sursa de fosfor, vitamine din complexul B, grasimi mononesaturate. Datorita continutului sau, iaurtul reduce riscul bolilor cardiovasculare, previne cresterea colesterolului, tulburarile gastrointestinale si, in acelasi timp, combate constipatia.

„Nu recomand iaurturile indulcite, fie cu zaharoza, fie cu glucoza sau cu edulcoranti. Iaurturile cu fructe disponibile pe piata contin fructe conservate, iar aromele pot fi artificiale. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definitiei, un iaurt natural nu trebuie sa contina zaharuri adaugate””, atrage atentia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Este mult mai sanatos sa taiem in bucati fructele proaspete (mere, capsuni, banane, ananas) si sa le amestecam cu iaurtul integral. De beneficiile iaurtului ne putem bucura si daca il consumam cu cereale integrale – fulgi de grau sau de ovaz. Iaurtul cu cereale intareste sistemul imunitar si sustine functionarea normala a sistemului muscular.

Consum
Unele persoane prefera iaurturile degresate, altele – pe cele grase, din lapte integral. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune ca ambele categorii sunt la fel de sanatoase. Totusi, persoanele care fac efort fizic intens ar trebui sa consume iaurt nedegresat. De asemenea, pentru un plus de savoare si de sanatate, in salatele de legume este bine sa punem iaurt in loc de maioneza. Iaurtul simplu poate inlocui fara probleme smantana. Avantajul este ca are mai putine calorii si grasimi decat smantana. Din nefericire, in tara noastra, consumul de iaurt este destul de scazut, comparativ cu alte state europene. Astfel, in Romania, consumul de iaurt pe cap de locuitor se ridica la putin peste 5 kg pe an, in vreme ce bulgarii consuma in jur de 14 kg, ungurii – 17 kg, iar francezii – 33 kg.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *