Apetit pentru grasimi si E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Salamul are multi aditivi
Compozitia acestui salam il incadreaza in categoria produselor periculoase pentru sanatate. Are ca ingrediente carne dezosata mecanic, slanina, multa sare si o multime de E-uri.

Salamul turist Apetit are in compozitie „carne de porc, MDM max. 15%, slanina, apa, sare, condimente, proteina vegetala, amidon din cartofi, stabilizator: polifosfat de sodiu (E 452), antioxidant acorbat de sodiu (E 301), colorant alimentar: carmin (E 120), conservant nitrit de sodiu (E 250)”. Producatorul ne spune ca „toti ingredientii utilizati provin din organisme nemodificate genetic”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne descrie salamul: „produs din categoria mezelurilor continind si carne dezosata mecanic (MDM) alaturi de slanina”. Din compozitie rezulta ca salamul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi saturate animale eterogene, periculoase pentru sanatate. Produsul analizat are si o densitate calorica mare imprimata de aceste grasimi. Specialistul ne atrage atentia asupra continutului semnificativ de sare si a surselor de fosfor care impiedica absorbtia si fixarea calciului in oase. Pe linga cantitatea mare de grasimi, salamul contine si aditivi alimentari foarte periculosi: E 120 – acid carminic si E 250 – nitrit de sodiu. Primul, in unele cazuri, poate provoca alergii, rinite, astm si eruptii cutanate. De asemenea, aditivul alimentar trebuie evitat de copiii si adolescentii care sufera de sindromul de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD) si de suferinzii de Alzheimer si Parkinson. Produsul are o valoare biologica scazuta, in contrast cu gustul extrem de apetisant declarat de producator, sloganul folosit fiind „tentant de apetisant”.

Mentionam ca nu gustul este important pentru beneficiile de sanatate, ci valoarea biologica.

CONCLUZII. In urma analizei etichetei, specialistul nu recomanda podusul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare si hipertensiune, de boli hepatice si renale, de guta, de reumatism, celor cu afectiuni dermatologice, suferinzilor de cancer, celor cu afectiuni neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer). De asemenea, cei cu boli de colagen nu vor consuma produsul.

Precizari
Rubrica „Ce bem, ce mincam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si ce efecte pot avea acestea asupra sanatatii si organismului nostru si in ce masura ele ne dauneaza.
Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37 sau la 021-318.20.43. De asemenea, cititorii nostri ne pot trimite sugestiile sau sfaturile lor legate de regimul alimentar al fiecaruia la numarul de fax 021-318.20.35 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail [email protected].
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, fie alimente sau bauturi, expediati pe adresa redactiei ziarului nostru (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru in alimentatie.
Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta, insa fara a sti despre ce aliment este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *