Colorantii azoici, eliminati in Anglia

Autoritatile din Marea Britanie ar putea in curind sa elimine colorantii artificiali din sute de produse, dupa ce cercetatorii au descoperit ca acestia sunt la fel de nocivi pentru copii ca benzina cu plumb. Aditivii, care se gasesc in foarte multe dulciuri si bauturi non-alcoolice, au fost asociati cu probleme de comportament de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Southampton.

Membrii unei comisii a FSA se vor intilni joi pentru a evalua recomandarile specialistilor si a decide daca producatorii trebuie sa elimine voluntar sase din cei sapte aditivi vizati.

Mai multe studii se vor efectua pentru a stabili cu exactitate consecintele negative ale celui de-al saptelea, benzoat de sodiu (E 211). Colorantii trebuie sa fie inlocuiti cu substante naturale. Cei sase coloranti vizati in studiu au fost: tartrazina (E 102), rosu alimentar (E 124), galben auriu (E 110), azorubina (E 122), galben de quinoleina (E 104) si rosu alura (E 129).

Un purtator de cuvint al Federatiei alimentelor si bauturilor, care reprezinta industria alimentara, a declarat ca aditivii alimentari au fost testati in mod corespunzator inainte de a ajunge la public. „Utilizarea aditivilor alimentari este strict reglementata de legislatia europeana, iar acestia trebuie sa fie aprobati de o comisie stiintifica europeana inainte de a fi utilizati”, a spus acesta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *