OPINIA NUTRITIONISTULUI: Alimentatia organica

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, sustin specialistii. Potrivit acestora, pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica…

Citește mai departe

Atentie la E-urile din alimente!

Salajenii care achizitioneaza produse alimentare sunt sfatuti de specialistii in nutritie sa fie foarte atenti la aditivii alimentari. Potrivit inforor.com lista aditivilor alimentari insotita de bolile pe care le provoaca fiecare aditiv-E, in parte, va fi cenzurata cat mai curand. Pana atunci, insa, consumatorii care vor sa aiba grija de sanatatea lor trebuie sa stie…

Citește mai departe

Painea comercializata in Romania este plina de E-uri, sustine Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului

Painea comercializata in Romania este plina de E-uri, sustine Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Medicii nutritionisti recomanda sa mancam paine cu moderatie, aditivii alimentari putand sa provoace probleme cu rinichii sau chiar cancer, transmite Mediafax. ANPC sustine ca producatorii de paine introduc pana la 34 de aditivi alimentari, desi alimentul ar trebuie sa contina doar…

Citește mai departe

Grasimile induc ADHD

Dietele bogate in grasimi saturate, zaharuri rafinate si sare sunt una dintre cauzele principale ale sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), arata un studiu realizat de cercetatori din Australia. Sindromul ADHD a fost subiectul unui alt studiu, in urma cu trei ani, cand cercetatori de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au aratat…

Citește mai departe

Alimentele procesate, vinovate pentru boli grave

Din cauza aditivilor continuti, aceste produse sunt cauza a 70% din afectiuni. Sarea si E-urile din alimentele industrializate pot fi responsabile pentru aparitia bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer si chiar a cancerului. Un studiu realizat de cercetatorii australieni si aparut in publicatia „American Journal of Clinical Nutrition” arata ca multe alimente procesate, mai ales sosurile si…

Citește mai departe

E-urile sunt peste tot

V-ati gandit vreodata ca aditivii alimentari pe care ii inghitim zi de zi sunt substante chimice folosite cu succes, de ani de-a randul, in sute de alte scopuri? Pe langa cosmetizarea hranei, ele sunt utilizate in industria petroliera, in cosmetica, in lubrifierea prezervativelor, in imbalsamarea mortilor. Colorantii chimici de sinteza sunt cei mai utilizati de…

Citește mai departe

Rahat cu iarba verde

Rahatul de la Orlando’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de glucide care streseaza pancreasul endocrin. Mai mult de atat, este folosit un colorant azoic, de sinteza chimica, tartrazina, care este aprig contestat de lumea medicala. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca acesta este incriminat in aparitia sindromului…

Citește mai departe

Bomboane din zahar, colorate cu negru briliant

Bomboanele cu aroma puternica de eucalipt Golia activ Xtra strong sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand in compozitie o cantitate foarte mare de zaharuri. Primele doua ingrediente ale produsului analizat sunt zaharul si siropul de glucoza, doua glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin…

Citește mai departe

Ce stim despre aditivii alimentari?

   Aditivii alimentari sunt substante care,  adaugate in mici cantitati ajuta la: –         conservare, impiedicand aparitia si dezvoltarea microorganismelor nedorite (de exemplu: mucegaiul sau bacteriile responsabile de aparitia intoxicatiilor alimentare); se mai numesc si conservanti; –         evitarea sau reducerea fenomenelor de oxidare care provoaca printre altele rancezirea materiei grase sau innegrirea fructelor si a legumelor…

Citește mai departe

Codexul, agent de vanzari pentru medicamente

Paul Anthony Taylor este directorul pentru relatii externe al Fundatiei Dr Rath din Germania. Aceasta incearca prin actiunile ei sa constientizeze populatia cu privire la pericolul adoptarii Codex Alimentarius (CA). Afaceri contra boli. Aceasta este descrierea pe care Taylor o face recomandarilor date de Comisia Codex Alimentarius. Motivul lui este unul simplu: Organizatia Mondiala a…

Citește mai departe

Aditivii alimentari ne fac sa mancam mai mult

Un profesor-doctor de la Universitatea din California a publicat o carte in care sustine ca mancatul peste masura este cauzat de o combinatie de grasimi, zaharuri si sare folosita de producatori, care declanseaza „un moment de fericire” in creierul uman, scrie, luni, dailymail.co.uk. „Sfarsitul mancatului peste masura: Controlarea apetitului avid american” se numeste cartea semnata…

Citește mai departe

Salata de cartofi cu noua aditivi

Cartofi, condimente si aditivi alimentari pare a fi reteta pentru salata de cartofi 365. Daca legumele sunt indicate in orice situatie, aditivii alimentari pot duce la dereglari ale organismului. Salata de cartofi 365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide, dar si de glucide cu index glicemic ridicat….

Citește mai departe

Paine cu zahar

Produsul „minipaini cu lapte” Kuhnen Meister au in compozitie o cantitate mare de zahar rafinat, stresand pancreasul endocrin, care va fi nevoit sa secrete o cantite mare de insulina intr-un timp scurt. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca minipainile au grasimi vegetale intr-o pondere mare, ceea ce face ca produsul analizat sa fie dezechilibat…

Citește mai departe

Big Party, mari probleme

Inima, ficatul si pancreasul au numai de suferit in cazul consumului excesiv al bauturii energizante Big Party, pentru ca are in compozitie mult zahar, multa cafeina si multa taurina. Big Party este o bautura energizanta carbo-gazoasa cu un exces de glucide cu index gli-ce-mic foarte ridicat, cu absorbtie rapida (zahar). Din aceasta cauza, pancreasul endocrin…

Citește mai departe

Alimentele fara coloranti

Agentia pentru Standarde Alimen-tare (FSA) din Marea Britanie a dat pu-blicitatii lista producatorilor care au renuntat voluntar la folosirea co-lorantilor incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). E102 tartrazina, E103 galben de chinolina, E110 galben portocaliu, E122 azorubi-na, E124 rosu Ponceau 4R si E129 rosu Allura nu se vor mai gasi…

Citește mai departe

Biscuiti cu sase aditivi

Zaharul, margarina si aditivii alimentari sunt principalele ingrediente ale biscuitilor Crema. Din aceasta cauza afecteaza starea de sanatate a consumatorilor si pun in pericol silueta. Biscuitii Crema au un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de glucide si index glicemic ridicat (zahar, zahar invertit), dar si cu multe grasimi vegetale hidrogenate. Acestea pun…

Citește mai departe

Polonezi din slanina

Polonezii Carn San sunt un produs cu foarte multe grasimi de proasta calitate, care pun in pericol sanatatea inimii si a ficatului. Slanina si soriciul, care ocupa locul al doilea si al treilea ca pondere, sunt periculoase si transforma produsul intr-unul de proasta calitate. Produsul analizat contine pe langa cantitatea mare de grasimi si aditivi…

Citește mai departe

Doi coloranti, multa energie

Reclama pentru Prigat Activ este foarte adevarata. Numai ca energia nu este data de cantitatea mai mare de fructe, ci de aditivii alimentari folositi drept coloranti: carmoisine E122 si sunset yellow E110. Acestia sunt incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). In luna mai 2007, cercetatori de la Universitatea Southampton, din…

Citește mai departe

Allegria, zahar si E-uri

Bautura racoritoare Allegria reprezinta un amestec de apa minerala si noua aditivi alimentari. In acest context, calitatile terapeutice ale apei minerale, fie ea si extrasa dintr-o sursa de calitate, nu mai au nici o valoare. Aditivii alimentari utilizati pot afecta in mod serios sanatatea, mai ales daca sunt consumati in mod frecvent. Bautura Allegria contine…

Citește mai departe

Pate din ulei vegetal

Pateul vegetal analizat ar trebui sa poarte mai degraba denumirea de pasta de ulei si aditivi, pentru ca acestea sunt principalele lui ingrediente. Pateul vegetal cu ceapa si verdeata Angst este de fapt un amestec de ulei cu aditivi alimentari. Din lista de ingrediente rezulta ca uleiul are o pondere de aproape 90%, ceea ce…

Citește mai departe

Smak sintetic cu pretentie de hrean ras

Hreanul ras Smack nu mai pastreaza nimic din efectele benefice ale acestei legume, pentru ca este amestecat cu o multime de aditivi alimentari, care nici nu erau necesari intr-un astfel de produs. Indulcitorii, zaharina si acesulfam K, si conservantul benzoat de sodiu sunt considerati de lumea stiintifica cu un puternic potential cancerigen, iar metabisulfitul de…

Citește mai departe

Campionul care pacaleste consumatorul

Pe eticheta „salamului picant C+C” scrie ca este „campionul calitatii”. Acest lucru ar fi fost posibil daca nu ar fi avut in compozitie atat de multi aditivi alimentari si o cantitate foarte mare de grasimi animale. Slanina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasa pentru sistemul cardiovascular si pentru buna functionare a…

Citește mai departe

Resturi de animale cu nume de carne

Amestecul de piei de pui, sorici, slanina si alte resturi de pasare cu aditivi alimentari, care poarta impropriu numele de „carne”, nu este recomandat nici unei categorii de consumatori. Carnea presata Carnis este un produs cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de proasta calitate. In afara de carnea de…

Citește mai departe

Sapte E-uri intr-o sticla

„Cacaolat light” este un produs din lapte pe care l-am cumparat dintr-un raion de alimente mai sofisticate dintr-un hipermarket din Bucuresti. Numai ca, surpriza! Nu este nimic altceva decat o solutie de lapte in care au fost dizolvati sapte aditivi alimentari. Eticheta produsului nu iti ofera informatii foarte concludente. Varianta in limba spaniola ne spune…

Citește mai departe

Cinci vitamine, patru E-uri

Bautura din lapte Ramli cu cinci vitamine si aroma de capsuni, produsa din lapte degresat si cu indulcitori, tratata UHT, este un produs care nu ar trebui sa fie consumat de copii. La barbati lipsa de Vitamina D scade fertilitatea Producatorul foloseste cele cinci vitamine pentru a sugera ca acest lapte are efecte benefice asupra…

Citește mai departe
9 alimente miraculoase pentru sanatatea ta

Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpara curry crezand ca vor manca ceva natural pot avea o surpriza. Autoritatile britanice au descoperit ca majoritatea producatorilor folosesc pentru o culoare mai intensa aditivi alimentari foarte periculosi: E102 tartrazina, E124 rosu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizina, E129 rosu allura. Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici…

Citește mai departe

Mustar dulce cu aditivi alimentari

Mustarul dulce „La grande famiglia” este obtinut din boabe de mustar, sare, acid acetic, zahar, dar si aditivi alimentari potential periculosi pentru sanatate. Dintre aditivii alimentari periculosi se remarca edulcorantul chimic de sinteza zaharina E954, care este incadrata in grupa 2B, ca agent cancerigen posibil la om, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului…

Citește mai departe

Fast Food – Diversiunea McDonald”s

Lantul de restaurante fast-food a scos pe piata cateva brosuri, pentru a-i convinge pe consumatori ca produsele lor sunt de calitate si nu le afecteaza sanatatea. „Mananca inteligent, fii activ!”, ne sfatuiesc cei de la McDonald”s. Pentru a-si sustine indemnul ne spun ca mancarea lor „poate fi parte a unei diete echilibrate”. Ghidul ofera „o…

Citește mai departe

Malai cu chimicale

Pufuletii Bimbo constituie un produs care prin natura lui se adreseaza in special copiilor. Eu i-am cumparat de la un chiosc aflat linga un parc pentru copii si erau o multime de pusti care rontaiau cu pofta pufuletii. Parintii care au cumparat pufuletii nu s-au uitat la altceva decit la pret, fara sa se gindeasca…

Citește mai departe

Snacks care da dependenta

Aditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, facindu-va sa mincati din ce in ce mai multe. In timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sanatatea va avea de suferit. Star Snack cheese sint „snacks din porumb cu gust de cascaval” care au in com-pozitie: „faina de po-rumb, ulei vegetal, pudra de cas-caval 1,5%,…

Citește mai departe

Iaurt natural, doar in reclama

Iaurtul este in general un preparat sanatos, care poate fi consumat de toata lumea. Acest lucru nu mai este valabil daca i se adauga E-uri si zahar. In reclama de la televizor ni se spune ca produsele Napolact sint „ca odinioara”, fiind foarte naturale. Iaurtul cu visine nu se incadreaza deloc in acest trend, fiind…

Citește mai departe

Ambrosio – Cirese in cocteil chimic

Ciresele mixte confiate Ambrosio sint un produs pe care copiii ar trebui sa il evite pe cit posibil din cauza colorantilor utilizati. Ingrediele inscrise pe eticheta sint urmatoarele: cirese, zahar, sirop de glucoza-fructoza, corector de aciditate: E 330 acid citric, conservant: E220 dioxid de sulf, coloranti E127 eritrozina, E133 albastru briliant, E104 galben de chinolina….

Citește mai departe