Allegria, zahar si E-uri

1
766

Bautura racoritoare Allegria reprezinta un amestec de apa minerala si noua aditivi alimentari. In acest context, calitatile terapeutice ale apei minerale, fie ea si extrasa dintr-o sursa de calitate, nu mai au nici o valoare. Aditivii alimentari utilizati pot afecta in mod serios sanatatea, mai ales daca sunt consumati in mod frecvent.
bautura racoritoare allegria
Bautura Allegria contine o cantitate insemnata de zahar, glucid cu absorbtie rapida index glicemic ridicat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca din acesta cauza pancreasul endocrin are de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-un interval de timp mai scurt. Guma arabica si guma de ester (care are denumirea oficiala „esteri glicerici ai rasinilor din lemn”) pot afecta buna functionare a tractusului digestiv.

Aditivi alimentari
Acesulfamul K poate induce stres metabolic si are potential cancerigen. De aceea, nu este recomandat in curele de slabire, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, suferinzilor. Celelalte categorii de consumatori nu trebuie sa depaseasca o doza zilnica admisa de 15 mg/kg corp.

Aspartamul, E951, este unul dintre cei mai contestati aditivi alimentari. De-a lungul timpului s-au descoperit efecte adverse ca: oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei, cancere de creier. Doza zilnica admisa este de 40 mg/kg corp. La fel de periculos este considerat si benzoatul de sodiu. Acesta poate produce mutatii ale ADN-ului, ducand in timp la aparitia diverselor tipuri de cancer.

Conservantul E211 este cu atat mai periculos cu cat este folosit in combinatie cu colorantul E104, galben de chinolina. Cercetatori britanici de la Universitatea din Southampton au demonstrat ca cei mai afectati sunt copiii, carora amestecul le poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Mai mult, E104 poate provoca astm, alergii, dermatite.

Concluziile specialistului
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer, celor cu sindrom ADHD, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, hiperuricemicilor (guta), celor cu maladii neurodegenerative, alergicilor, astmaticilor. Produsul este interzis diabeticilor.

Ingrediente
Allegria socata. Bautura racoritoare carbogazoasa cu aroma de soc si lamaie cu zahar si indulcitori. Apa minerala (sursa F1, Sancraieni Hr), zahar, dioxid de carbon, acidfifiant acid citric E330, suc de lamaie, 0,7%, aroma, stabilizatori guma arabica E414 si de ester E445, indulcitori acesulfam K E950, aspartam E951, conservant benzoat de sodiu E211 si sorbat de potasiu E202, coloranti caramel E150 si galben de chinolina E104. Contine o sursa de fenilalanina.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.