E-urile sunt peste tot

V-ati gandit vreodata ca aditivii alimentari pe care ii inghitim zi de zi sunt substante chimice folosite cu succes, de ani de-a randul, in sute de alte scopuri? Pe langa cosmetizarea hranei, ele sunt utilizate in industria petroliera, in cosmetica, in lubrifierea prezervativelor, in imbalsamarea mortilor.aditivi alimentari

Colorantii chimici de sinteza sunt cei mai utilizati de alte industrii decat cea alimentara. Industria farmaceutica este cea care apeleaza cel mai des la ei pentru vopsirea pilulelor, desi acestia sunt incriminati aproape in unanimitate de lumea stiintifica in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Chiar si pilula albastra contine E464, hidroxipropilmetil celuloza, al carei consum frecvent nu este recomandat, pentru ca poate duce la probleme ale tractusului digestiv.

Daca aveti curiozitatea sa cititi etichetele cosmeticelor si sa faceti o compratie cu cele ale alimentelor, veti descoperi ca au multe ingrediente comune. De la coloranti, pana la conservanti sau antioxidanti, toate aceste substante chimice se gasesc in farduri, creme de fata, sampoane, sapunuri, creme de corp, vopsele de par.

De asemenea, E-uri gasim si in pasta de dinti, in antiperspirante, creme pentru protectie solara, pudra pentru evitarea aparitiei transpiratiei picioarelor atletilor (E284 – acid boric), apa de gura, uleiuri pentru masaj.

Substantele chimice din alimente se regasesc si in detergenti, atat in cei pentru vase, cat si in cei pentru rufe. Veti gasi E285 (tetraborat de sodiu) in caviar, de exemplu, dar si in produsele anticalcar pentru masinile de spalat rufe. Efectele lui adverse sunt multiple, cel mai grav este ca afecteaza sistemul reproductiv, dupa cum arata ultimele teste facute pe animale.

Substante folosite ca aditivi alimentari se regasesc si in peretii casei dumneavoastra, in explozibili, in vopsele pentru textile sau insecticide. Sulfatul de sodiu, hexametiletetraamina, acidul sulfuric, sulfatul de aluminiu si alte cateva zeci de substante le veti gasi atat in farfurie, cat si alte produse pe care le folositi zilnic. E261, acetat de potasiu, este utilizat ca agent de reglare a aciditatii si conservant in industria alimentara, dar este folosit si pentru imbalsamarea mortilor. Lenin este unul dintre cei care isi doarme somnul de veci imbibat in aceasta substanta.

Viata noastra intima depinde si ea de utilizarea substantelor chimice, folosite si pentru mancare. De la sapunuri si geluri de curatare, pana la prezervative si lubirifanti, toate au in compozitie astfel de prafuri chimice cu serioase efecte adverse asupra sanatatii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *