Avize ilegale pentru „Drumul lui Basescu”

Guvernul Emil Boc a emis o ordonanta de urgenta pentru a forta constructia tronsonului 3 al Drumului National 66A (cunoscut sub numele de „Drumul lui Basescu”). 30 de hectare de paduri din situri Natura 2000 ar putea fi scoase definitiv din fondul forestier.drumul lui Basescu

Mai multe organizatii neguvernamentale de mediu critica o hotarare de guvern emisa de Executivul Boc, document ce ar urma sa forteze defrisari in situri protejate Natura 2000 pentru constructia tronsonului 3 al DN 66A, constructie care nu a primit acordul de mediu. „Acest HG este un gest disperat al democrat-liberalilor care isi doresc -Drumul lui Basescu- cu orice pret. Constructia ilegala in situri Natura 2000 si in zone de protectie integrala din parcuri nationale nu este o joaca de copii. Domnul ministru Berceanu trebuie sa stie ca exista consecinte legale pentru fiecare copac taiat si pentru fiecare piatra miscata in zona Campusel – Lacul Iovanu. Nu numai domnul ministru si increngatura democrat-liberala vor suferi aceste consecinte legale, dar intreaga tara care va intra automat in infringement pentru incalcarea legislatiei comunitare pe situri Natura 2000”, a spus Gabriel Paun, presedintele asociatiei Agent Green, care se lupta de mai multi ani cu autoritatile care emit documente ilegale pentru „Drumul lui Basescu”.

30,4 HA SCOASE DIN FONDUL FORESTIER
HG-ul initiat de Radu Berceanu (ministru al Transporturilor si ministru interimar al Agriculturii si Padurilor) prevede scoaterea definitiva din fondul forestier national de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – SA a terenului in suprafata de 30,4223 ha, cu defrisarea vegetatiei forestiere pe suprafata de 13,1615 ha. „Conform procedurilor de scoatere din fondul forestier pentru terenuri forestiere cu suprafata peste 1,0 ha, inclusiv documentatia intocmita in acest sens trebuie sa contina acordul de mediu sau fisa tehnica intocmita pentru obtinerea acordului de mediu aprobata de catre Agentia Nationala de protectia Mediului, dupa caz, prin ordin al ministrului Mediului. In prezent, acordul de mediu nu a fost eliberat, deoarece studiul de impact este submediocru. In perspectiva nu vad cum ar putea fi dat acest acord, pentru ca in zone de protectie integrala nu se poate construi legal”, a precizat Janos Mark-Nagy, ecolog la Societatea Carpatina Ardeleana.

„PEDELISTII AU INCALCAT LEGEA”
„Modul in care au fost respectate dispozitiile privind participarea publicului la procesul de elaborare a acestui HG, conform articolului 6 al Legii 52/2003, ridica alte probleme. Domnul Berceanu s-a limitat la publicarea proiectului legislativ doar pe site-ul Ministerului Agriculturii. Printre altele, dispozitiile legale il obligau pe ministru sa informeze presa, organizatiile interesate si sa desemneze o persoana pentru relatia cu societatea civila. Dispozitiile prevad si situatii de urgenta in cazuri exceptionale care impun adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Singura situatie exceptionala ar putea fi regretul democrat-liberalilor de a pleca de la guvernare fara a distruge natura pentru construirea -Drumului lui Basescu- – DN 66A”, a adaugat Dana Balcan, avocat Agent Green.

PRESIUNI PENTRU ANULAREA HOTARARII
Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleana, WWF, Grupul Milvus si Vier Pfoten cer Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa renunte imediat la HG-ul pentru defrisarea padurii in vederea realizarii tronsonului 3 al DN 66A. Ecologistii ii solicta lui Traian Basescu, pana la incheierea mandatului de presedinte, sa isi faca publica pozitia cu privire la DN 66A si la implicarea in conceperea acestui HG. Agent Green si organizatiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana, Vier-Pfoten) au transmis ministrului Berceanu scrisoarea deschisa pentru a-i solicita stoparea HG-ului. Scrisoarea a fost semnata si de o serie de alte organizatii de mediu: Centrul de Resurse Juridice, Eco Sud-West Ro, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociatia Speologica Exploratorii, Centrul Regional de Supraveghere Ecologica Muntii Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, Asociatia de Ecologie si Cultura pentru Viata si Asociatia Ecopolife. HG pentru scoaterea definitiva din fondul forestier a padurilor pentru realizarea tronsonului 3 al DN 66A prin Parcul National Domogled si situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest poate fi vizualizat la site-ul MADR.

Proiect realizat cu sprijinul financiar oferit prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *