Cartofi, condimente si aditivi alimentari pare a fi reteta pentru salata de cartofi 365. Daca legumele sunt indicate in orice situatie, aditivii alimentari pot duce la dereglari ale organismului.
Salata de cartofi 365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide, dar si de glucide cu index glicemic ridicat. Pe langa acestea, produsul analizat are in compozitie si noua aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra bunei functionari a organismului. Unul dintre acestia este conservantul E210, care poate altera gustul produselor preambalate.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca E210 este periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau care au eczeme. De asemenea, trebuie evitat de cei cu tulburari neurologice. Unele studii au aratat ca in cazul unui consum frecvent poate creste riscul aparitiei de tumori canceroase. Acidul sorbic E200 poate produce iritatii dermice, alergii si distruge vitamina B12, doza zilnica admisa de JEFCA (forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 25 mg/kg corp. Stabilizatorii E412 si E415 pot afecta si ei sanatatea consumatorilor. Guma guar poate duce la aparitia balonarilor, a starilor de greata, a crampelor, a astmului, alergiilor si a eczemelor. De asemenea, interfera cu absorbtia grasimilor, putand determina scaderea colesterolului seric. Guma xanthan poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale.
Amidonul modificat poate afecta sanatatea tractusului digestiv. In compozitia produsului analizat intra si o sursa de zahar ascunsa, de care trebuie sa tina cont suferinzii de diabet. Consumatorii care nu sufera de aceasta maladie trebuie sa fie atenti, pentru ca glucidele cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida pot stresa pancreasul endocrin, care va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp. De asemenea, salata de cartofi 365 contine si o sursa ascunsa de sare, care poate afecta sanatatea celor care sufera de boli renale, cardiovasculare si de hipertensiune.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Persoanele alergice la soia, telina, cei cu intoleranta la lactoza si la ou vor testa o cantitate mica de produs, pentru a vedea care este reactia organismului. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten).
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiace, renale, hepatice, persoanelor care sufera de boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide si vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma.
Eticheta
Salata de cartofi. Cartofi 78%, ceapa mica, ulei de rapita, apa, acidifiati: E260 (acid acetic)/E270 (acid lactic)/E330 (acid citric), zahar, sare, conservanti E200 (acid sorbic) /E210 (acid benzoic ), arome (contine: lapte, grau, arpacas, gluten, soia, telina), ierburi si condimente, galbenus de ou, stabilizatori E412 (guma guar)/E415 (guma xanthan), amidon modificat (porumb, cartofi) – unul dintre E1414, E1415, E1440, E1420, E1442, mustar, sos de Worcester (extract de soia, ansoa). Contine: gluten, lapte, mustar, soya, telina, ou, peste. Valori nutritive medii pentru 100 g produs: energie 118 kcal/493 kJ, carbohidrati 15 g, proteine 2 g, grasimi 5,5 g.
Sursa: Jurnalul National