„Mens sana in corpore sano”. Motto-ul latin este arhicunoscut in intreaga lume si cu totii incercam, mai mult sau mai putin, sa il aplicam in viata de zi cu zi. Acest lucru este din ce in ce mai dificil din cauza alimentelor pe care le consumam.
Este important pentru sanatatea noastra ca produsele alimentare sa fie produse in conformitate cu legile in vigoare, dar legile permit folosirea de substante daunatoare sanatatii: este vorba de o parte din aditivii alimentari, binecunoscutele E-uri de pe etichetele alimentelor.
Standardele generale pentru aditivii alimentari se stabilesc pe plan international, iar autoritatea de referinta in ceea ce priveste elaborarea standardelor de calitate este „Codex Alimentarius„, intocmit in 1962. Uniunea Europeana a decis in 1970, ca fiecare aditiv autorizat sa fie semnalat pe etichete sau ambalaje, prin binecunoscutul cod E. Pentru aplicarea eficienta si unitara a legislatiei in domeniu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a elaborat peste 90 de proceduri specifice de control pe grupe de produse si servicii.
Exista totusi aditivi alimentari permisi in Romania, dar interzisi in tari precum Rusia, Statele Unite ale Americii sau Australia datorita toxicitatii lor, iar dintre ei merita mentionati: E123: Amarant – colorant rosu; E124: Ponceau 4R – colorant rosu; E128: Rosu 2 G – colorant; E211:Acidul benzoic si derivatii sai; E230: Bifenil – conservant; E231: Ortofenilfenol – conservant; E233: Tiabendazol – conservanti; E95: Acetsulfam K – indulcitor. „DARE FOR MORE” – 2,5L la pret de 2L. Acesta este sloganul companiei Pepsi, care indeamna consumatorii sa bea mai mult la un pret mai mic. Daca citim ingredientele unei etichete de PEPSI MAX din Romania observam ca celebra bautura racoritoare contine: apa, dioxid de carbon; Colorant: caramel; Indulcitori de sinteza: aspartam (contine fenilalanina) si Acesulfam K; Acidifianti: acid citric si acid fosforic alimentar; Conservant: benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola. Statele Unite ale Americii a interzis folosirea a doi aditivi alimentari prezenti in aceasta bautura, si anume BENZOATUL DE SODIU – E211, conservant alimentar care mascheaza gustul unor alimente de calitate slaba; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul, iar Asociatia Consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen; interzis mai este ASPARTAM – E951, un edulcorant intens, puterea de indulcire fiind de 150-200 de ori mai mare decat a zaharozei, iar consumul frecvent este nerecomandat deoarece poate provoca oboseala, ameteli, halucinatii, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.
Cu toate ca ceilalti aditivi alimentari sunt pana in prezent permisi peste tot in lume, ei sunt daunatori organismului. ACESULFAM K– E 950, nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, batranilor sau diabeticilor deoarece prezinta risc carcinogen, determina stres metabolic, iar la animalele de laborator apar afectiuni ale glandei tiroide. ACIDUL FOSFORIC – E 338, este un acidifiant natural mineral care consumat in cantitati mari determina incetinirea asimilarii de magneziu, fier si calciu, marind astfel riscul de osteoporoza. ACIDUL CITRIC – E330, este un acidifiant care determina afectiuni ale cavitatii bucale ca aftele sau cariile dentare. Consumul mare de CAFEINA provoca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, insomnie, crampe stomacale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare si scaderea calcemiei. Gasim aditivi alimentari nocivi sanatatii aproape in toate produsele pe care le consumam. Astfel ca motto-ul „Mens sana in corpore sano” este din ce in ce mai dificil de aplicat, dar nu imposibil.