Expertii avertizeaza: in zece ani, schimbarile climatice ar putea scapa de sub control

climate-change.jpgSchimbarile climatice din intreaga lume au loc in proportie de 90% din cauza actiunilor umane. Aceasta este concluzia Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) care a prezentat oficial, vineri, raportul asupra incalzirii globale, convenit, la Paris, de 500 sute de specialisti in incalzirea globala.

“Omul este responsabil pentru cresterea temperaturii medii pe glob incepand de la mijlocul secolului XX”, scrie raportul.

Potrivit acestuia, emisia gazelor cu efect de sera in urma activitatilor umane vor cauza grave dereglari climatice, accentuand incalzirea globala si cresterea nivelului marii.

Pentru prima data, exista si o estimare “mai buna” a valorilor incalzirii asteptate pana la sfarsitul acestri secol: temperaturile vor creste cu 1,8 pana la 4 grade, in raport cu perioada 1980-1999.

Insa incalzirea globala ar putea fi chiar mai accentuata, scrie in document, mergand pana la 6,4%.

Este foarte posibil sa fie tot mai frecvente zilele cu fenomene extreme: valuri de canicula, precipitatii puternice. Uraganele si taifunurile vor deveni tot mai intense, cu vanturi foarte puternice si precipitatii violente, au concluzionat specialistii.

Emisiile “de pana acum si cele viitoare de CO2 vor duce la incalzirea globala si la cresterea nivelului marii si in urmatorii o mie de ani”, din cauza duratei lor mari de rezistenta in atmosfera, arata raportul citat de AFP.

Expertii in schimbari climatice prognozeaza, de asemenea, ca nivelul oceanelor ar putea creste cu 19 pana la 58 cm.

Raportul trage un semnal de alarma: daca in 10 ani nu se limiteaza emisia gazelor cu efect de sera, schimbarile climatice vor scapa de sub control si vor provoca grave dezechilibre in natura.

Documentul asupra incalzirii globale a fost negociat toata saptamana acesta la Paris de 500 de delegati din 130 de tari impreuna cu reprezentanti guvernamentali din mai multe tari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,173FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente