Pate din ulei vegetal

Pateul vegetal analizat ar trebui sa poarte mai degraba denumirea de pasta de ulei si aditivi, pentru ca acestea sunt principalele lui ingrediente.
pate din ulei vegetal
Pateul vegetal cu ceapa si verdeata Angst este de fapt un amestec de ulei cu aditivi alimentari. Din lista de ingrediente rezulta ca uleiul are o pondere de aproape 90%, ceea ce face ca produsul sa aiba un profil nutritional extrem de dezechilibrat. Ceapa, condimentele, telina, plantele aromatice si verdeata sunt prezente in cantitati foarte mici, astfel incat nu au nici o valoare in acest context. Mai mult, aditivii alimentari utilizati au o serie de efecte adverse. Monoglutamatul de sodiu duce la aparitia sindromului bucatariei chinezesti, care se manifesta prin ameteli, senzatie de greata, dureri de cap, slabiciune, astm, modificari de ritm cardiac, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, respiratie dificila. La fel de periculos este si E635, care acutizeaza crizele de hiperuricemie (guta). Guma guar si caragenanul provoaca reactii adverse la nivelul tractusului digestiv. E407 duce chiar la aparitia ulcerului sau a cancerului de stomac, in cazul unui consum cronic. Colorantul E150 nu este recomandat persoanelor care sufera de sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). De asemenea, poate provoca alergii si crize de astm. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra faptului ca produsul analizat are o valoare energetica foarte ridicata. Mai mult, contine si o cantitate importanta de sodiu, de care trebuie sa se tina cont pentru a nu se depasi doza zilnica recomandata, de 6 g pentru o persoana adulta.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca pateul vegetal Angst nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu ADHD, persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia vor testa reactia organismului.

Ingrediente
Ulei, ceapa 5%, sare, proteina vegetala de soia, amidon, gelifiant E407a-caragenan, E407-caragenan, telina, agent de intarire E412-guma guar, plante aromatice, condimente, emulsifiant E481- stearoil-2-lactilat de sodiu, potentiator de arome E621-monoglutamant de sodiu, E635-5″ ribonucleotide disodice, aromatizant, verdeata, colorant E150-caramel. Preparat sterilizat in membrana artificiala necomestibila.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *