Curry colorat chimic

9 alimente miraculoase pentru sanatatea ta

Consumatorii care cumpara curry crezand ca vor manca ceva natural pot avea o surpriza.
curry colorat chimic
Autoritatile britanice au descoperit ca majoritatea producatorilor folosesc pentru o culoare mai intensa aditivi alimentari foarte periculosi: E102 tartrazina, E124 rosu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizina, E129 rosu allura.

Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici aveau in compozitie coloranti chimici azoici de sinteza. In Marea Britanie, adaugarea de coloranti in condimente este interzisa, dar cel mai grav este ca acesti coloranti sunt foarte periculosi pentru sanatate. Mai mult, producatorii au adaugat cantitati foarte mari de aditivi alimentari in curry, astfel incat efectele nocive sunt intensificate. In unele cazuri au fost depasite chiar si limitele legale, astfel incat consumatorii erau in pericol de a li se declansa alergii severe cu efecte grave asupra organismului. In urma acestor concluzii, autoritatile britanice i-au somat pe producatori sa elimine aditivii alimentari periculosi din aceste condimente pana la sfarsitul anului.

Cele mai multe probleme au fost intampinate la restaurante, unde nu exista obligativitatea mentionarii tuturor ingredientelor folosite. Asa ca bucatarii au condimentat mancarurile cu cocteiluri chimice de coloranti chimici de sinteza. De aceea, pentru a-i proteja pe consumatori, este necesara o astfel de etichetare, astfel incat sa nu le mai fie incalcate drepturile.

Efectele aditivilor
Efectele acestor coloranti se manifesta cel mai intens in cazul copiilor, carora le declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Cercetatorii de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, au demonstrat aceste efecte si au cerut insistent ca aditivii alimentari chimici de sinteza folositi pentru a colora alimentele sa fie retrasi de pe piata ori sa fie inlocuiti cu E-uri naturale.

Dintre acestia, tartrazina este cea mai periculoasa mai ales ca este si cea mai utilizata, iar riscul de a depasi doza zilnica admisa de 7,5 mg/kg corp este foarte mare. Copiii care consuma o cantitate mai mare de E102 pot avea astm, rinita si urticarie. Au existat cazuri cand au aparut tumori tiroidiene, cand au fost alterate perceptia si comportamentul, aparand stari de confuzie. De asemenea, interfera cu metabolismul zincului si cu enzimele digestive. E110, sunset yellow, are o doza zilnica admisa de 2,5 mg/kg corp. Depasirea acesteia poate provoca congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. La testele pe animale s-a demonstrat ca opreste cresterea, provocand retardarea. Carmoizina este cancerigena si provoaca urticarie. Aceleasi efecte le are si E124, rosu Ponceau. Doza zilnica admisa este de 4 mg/mg kg corp. Rosu Allura, E129, poate provoca alergii si are potential cancerigen. Acesta are o doza zilnica admisa de 7 mg/kg corp. Curry este un condiment asiatic, folosit foarte mult in bucataria indiana. In Marea Britanie exista o comunitate puternica de indieni si foarte multe multe restaurante cu acest specific. De aceea, pe piata britanica exista multi producatori, pericolul de falsuri fiind in acest caz destul de mare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *