Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Drajeuri chimice

Drajeurile frantuzesti Francia nu sunt recomandate in primul rand copiilor, pentru ca au in compozitie coloranti chimici de sinteza care induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Principalul ingredient al drajeurilor Francia este zaharul, glucid cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida, care afecteaza buna functionare a pancreasului. Acesta va fi nevoit sa…

Citește mai departe

Alune si coloranti chimici

Drajeurile cu arahide prajite Duna Kavics sunt imbracate in zaharuri si coloranti azoici chimici de sinteza, care pot afecta in mod serios sanatatea. Aspectul atractiv al drajeurilor Duna Kavics este dat de sapte coloranti, patru dintre ei fiind foarte periculosi, in special pentru sanatatea copiilor. Indigotina E132 poate provoca alergii persoanelor sensibile, greata, voma, hipertensiune,…

Citește mai departe

Baton cu miros de visine

Batonul cu aroma de visine-frisca „Bon sweet Bon” are o compozitie specifica produselor industrializate: zahar, arome sintetice, aditivi alimentari. Zaharul si grasimea vegetala sunt principalele ingrediente ale batonului analizat. Din aceasta cauza, poate fi incadrat in categoria produselor dezechilibrate din punct de vedere nutritional, conform Regulamentului 1924/ 2006 CE. Pe langa zahar, produsul mai contine…

Citește mai departe

Suc de afine cu 90% apa

Producatorii sucului de afine Clever s-au gandit ca aceasta denumire suna foarte bine. De aceea, au adaugat cateva picaturi din acest suc de fructe si, pentru ca totul sa para veridic, au colorat apa cu aditivi alimentari periculosi. Siropul de afine Clever este un produs cu o lista compozitionala ciudata. Desi legislatia in vigoare cere…

Citește mai departe

Alimentele fara coloranti

Agentia pentru Standarde Alimen-tare (FSA) din Marea Britanie a dat pu-blicitatii lista producatorilor care au renuntat voluntar la folosirea co-lorantilor incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). E102 tartrazina, E103 galben de chinolina, E110 galben portocaliu, E122 azorubi-na, E124 rosu Ponceau 4R si E129 rosu Allura nu se vor mai gasi…

Citește mai departe

Doi coloranti, multa energie

Reclama pentru Prigat Activ este foarte adevarata. Numai ca energia nu este data de cantitatea mai mare de fructe, ci de aditivii alimentari folositi drept coloranti: carmoisine E122 si sunset yellow E110. Acestia sunt incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). In luna mai 2007, cercetatori de la Universitatea Southampton, din…

Citește mai departe

Produse fara aditivi

Autoritatile britanice vin in sprijinul consumatorilor pentru a ii ajuta sa aleaga produsele care nu le afecteaza sanatatea. De aceea, vor publica lista produselor care nu contin aditivi alimentari. Masura vine in sprijinul parintilor, pentru ca acesti coloranti induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Pe lista neagra sunt: E102 tartrazina, E110 galben portocaliu,…

Citește mai departe

Renuntarea la coloranti

Incepand cu ianuarie 2009, produca-torii de alimente din Marea Britanie vor trebui sa renunte voluntar sa foloseasca sase dintre colorantii alimentari, produsi pe baza de azot. Acestia sunt E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolina, E122 azorubina, E129 rosu allura, E102 tartrazina, E124 rosu ponceau 4R. Pentru a le usura viata consumatorilor, Agentia pentru Standarde…

Citește mai departe

Opt coloranti chimici in bradul de Craciun

Discul de ciocolata supus analizei contine, poate, mai multi coloranti decat un glob pentru bradul de Craciun. Problema cea mai mare este insa faptul ca sunt folosite substante chimice care afecteaza in mod serios sanatatea tuturor consumatorilor. Impodobirea bradului de Craciun cere globulete cat mai rafinate, in culori vii, dar si dulciuri cu un aspect…

Citește mai departe

Apa si E-uri cancerigene

Swiss, bautura racoritoare carbogazoasa cu indulcitori si aroma de fructe de padure, este un adevarat amestec de substante chimice. Daca ar fi consumata in fiecare zi, ar aduce o multime de probleme de sanatate. Apa este singurul ingredient natural al bauturii. In rest, au fost adaugate tot felul de prafuri pentru a parea un produs…

Citește mai departe

Dezbateri – Un E mai putin din 2009

Colorantul rosu Allura E129 poate fi interzis incepand de anul viitor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia in ianuarie, iar apoi va lua o decizie finala. In mai 2007, un grup de cercetatori britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat ca sase dintre coloranti alimentari folositi foarte des…

Citește mai departe

Alcool, zahar si E-uri

Bautura intermediara cu suc de afine Vogue este un produs care, prin denumire, baga consumatorul in ceata. Citind Codul Fiscal ne dam seama insa ca ii este de mare ajutor producatorului, pentru ca acest tip de bautura alcoolica este accizata diferit. CERCETARE / Teste pentru depistarea glutenului Fabricarea de bauturi intermediare aduce dupa sine plata…

Citește mai departe

Fantezie pentru bolnavi

Prajitura „Fantezie cu capsuni si iaurt” Dr Oetker este un produs care prin modul de preparare isi propune sa le ajute pe gospodinele care nu au prea mult timp sa stea la bucatarie. Numai ca, daca isi vor face un obicei din a consuma aceasta prajitura, timpul castigat il vor petrece pe la medici. Compozitia…

Citește mai departe

Marea Britanie in lupta pentru eliminarea colorantilor de sinteza

Marea Britanie face primul pas spre eliminarea colorantilor azoici chimici de sinteza. Guvernul a fost de acord cu propunerea Agentiei pentru Standarde Alimentare de a sista in mod voluntar utilizarea aditivilor E102 tartrazina, E104 galben de chinolina, E110 galben portocaliu (sunset yelllow), E122 carmoizina (azorubina), E124 rosu ponceau 4R si E129 rosu allura. Cercetatori de…

Citește mai departe

Minimartieni chimici

„Minimartienii imunactiv” sunt un supliment alimentar cu multivitamine si minerale pentru copii, cu aroma de capsuni. Privind reclama tv putem trage concluzia ca oferindu-le celor mici asa ceva vor avea numai de castigat. Cititi insa eticheta inainte! Sanatatea copiilor este inportanta pentru fiecare parinte si de aceea incercam sa le dam celor mici ce este…

Citește mai departe

Dulciuri colorate chimic

Copiii nu ar trebui sa consume bomboanele Brando pentru ca, din cauza continutului mare de coloranti azoici, vor suferi grave tulburari de comportament. Bomboanele Brando „cu suc de fructe si vitamina C in 5 arome (capsuni, mere, zmeura, portocale, lamaie)” sunt un produs zaharos cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, obtinut aproape integral din sirop…

Citește mai departe
9 alimente miraculoase pentru sanatatea ta

Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpara curry crezand ca vor manca ceva natural pot avea o surpriza. Autoritatile britanice au descoperit ca majoritatea producatorilor folosesc pentru o culoare mai intensa aditivi alimentari foarte periculosi: E102 tartrazina, E124 rosu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizina, E129 rosu allura. Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici…

Citește mai departe