Minimartieni chimici

2
1598

„Minimartienii imunactiv” sunt un supliment alimentar cu multivitamine si minerale pentru copii, cu aroma de capsuni.
vitamine minimartieni
Privind reclama tv putem trage concluzia ca oferindu-le celor mici asa ceva vor avea numai de castigat. Cititi insa eticheta inainte!

Sanatatea copiilor este inportanta pentru fiecare parinte si de aceea incercam sa le dam celor mici ce este mai bun. Atunci cand consideram ca aportul de vitamine si minerale din alimente nu este suficient pentru dezvoltarea lor armonioasa, decidem sa le administram suplimente. Avand incredere in buna credinta a fabricantilor si bazandu-ne pe reclamele de la televizor, cumparam produsul care ni se pare cel mai bun. In aceasta categorie pot intra si „minimartienii” care ii incanta pe cei mici cu nise forme amuzante si cu un miros ce te face sa le mananci ca pe bomboane. Numai ca, daca tineti la sanatatea copiilor dumneavoastra, cititi eticheta inainte de a-i „intari” cu aceste vitamine.

FOARTE MULTI ADITIVI
In primul rand, minimartienii contin foarte multi aditivi alimentari pentru niste produse ce se vor a fi aducatoare de sanatate. Mai grav este faptul ca aceste E-uri au efecte dintre cele mai nocive, mai ales asupra copiilor al caror organism este mai sensibil si nu stie sa lupte cu astfel de substante chimice. In aceasta categorie intra aspartamul, E951, care este unul dintre cei mai controversati aditivi alimentari. Studiile realizate pana acum au aratat ca poate provoca oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, dureri articulare, spasme musculare si chiar si cancer de creier. Un consumator sanatos nu trebuie sa consume mai mult de 7,5 mg/kg corp de aspartam. Cercetarile au aratat ca si indulcitorul chimic de sinteza acesulfam K, E950, are posibile efecte cancerigene. Doza zilnica admisa pentru acesta este de 15 mg/kg corp. Colorantul chimic, azoic E122, carmoizina, are contraindicatii clare in privinta consumului de catre copii. Avertismentele specialistilor de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, se refera in special la inducerea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Pe langa acesta, carmoizina mai poate provoca urticarie si edem. Doza zilnica admisa pentru E122 este de 4 mg/kg corp. E508, clorura de potasiu este un potentiator de aroma si agent de intarire, care in concentratii mari poate provoca ulceratii gastrice. Fosfatii de calciu, E341, nu sunt recomandati in alimentatia copiilor pentru ca dezechilibreaza balanta calciu-fosfor si impiedica fixarea calciului in oase. Chiar daca in acest produs exista si calciu, efectele acestuia sunt anihilate de E341.
Efectele acestor aditivi vor fi cu atat mai puternice cu cat se recomanda consumul zilnic al acestor suplimente

VITAMINELE SUNT INACTIVATE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca prezenta acestor aditivi alimentari duce la inactivarea vitaminelor adaugate, care si asa nu au o biodisponibilitate mare. Mai mult, specialistul nostru ne spune ca „este demonstrat astazi faptul ca vitaminele, macro-micro elementele, au o biodisponibilitate si valoare biologica cele mai ridicate cu efecte benefice atunci cand sunt luate din alimente naturale, in cadrul unei diete echilibrate si diversificate. Acesta trebuie sa fie comportamentul alimentar sanatos pe care copiii sa il urmeze sub indrumarea parintilor.”
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta si tinand cont in primul rand de prezenta aditivilor alimentari, reiese ca „Minimartienii” nu sunt recomandati copiilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Eticheta:
Multivitamine si multiminerale pentru copii. Aroma de capsuni. Supliment alimentar. Xylitol – E967, acid ascorbic - E300, nicotinamida, bioflavonoide, dicalcium phosfate - E341, aroma de capsuni, acid stearic, L-lysine, citrat de zinc, D-tocoferyl acetate, D-biotina, acid malic - E296, macese (pulbere), beta glucan, piridoxine hydrochloride - B6, pantotenat de calciu, stereat de magneziu, aspartam - E951, retinyl acetat, riboflavina – E101i, thiamine hydrochloride, carmoisine - E122, vanilina – aroma de sinteza, cholecalciferol-D3, potassium chloride - E508, acesulfam K - E950, neohesperidina – E959, para-aminobenzoic acid, acid folic - B9, iodura de potasiu, ciancobalamina-B12

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.