Alcool, zahar si E-uri

Bautura intermediara cu suc de afine Vogue este un produs care, prin denumire, baga consumatorul in ceata.
bautura cu aditivi
Citind Codul Fiscal ne dam seama insa ca ii este de mare ajutor producatorului, pentru ca acest tip de bautura alcoolica este accizata diferit.

CERCETARE / Teste pentru depistarea glutenului
Fabricarea de bauturi intermediare aduce dupa sine plata unei sume mai mici catre stat, iar Vogue se afla chiar la limita, avand o concentratie alcoolica de 20% in volum. Conform Codului Fiscal, „produsele intermediare reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 22% in volum”.

COLORANTI CHIMICI

Pe langa apa si alcool, Vogue mai contine si o cantitate infima de suc natural de afine, zahar, arome artificiale si aditivi alimentari. Efectele negative ale acestora din urma sunt potentate de prezenta alcoolului. Cei trei coloranti utilizati sunt incriminati in inducerea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Azorubina si albastrul patent au un ridicat potential cancerigen.

De asemenea, profesorul doctor Gheor-ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca E122 provoaca urticarie sau edem, iar E131 duce la aparitia dermatitelor si a purpurei. Caramelul, E150, incetineste cresterea, produce distensii intestinale si hipertrofia rinichilor, distruge vitamina D si afecteaza cromozomii.

RECOMANDARILE SPECIALISTULUI

Zaharul in combinatie cu alcoolul este foarte periculos mai ales pentru functia hepatica. Oricum, alcoolul nu este recomandat nici unui bolnav. Persoanele sanatoase ar trebui sa consume alcool in cantitati moderate, iar acesta sa nu aiba in compozitie aditivi alimentari sau alte substante care sa ii potenteze efectele negative. Singurul ingredient cu efecte benefice este sucul de afine, dar acesta nu mai are nici o valoare in contextul in care se afla.

Copiilor si femeilor insarcinate si care alapteaza produsul le este total interzis, pentru ca le pune in pericol sanatatea, ne spune specialistul. De asemenea, supraponderalii si obezii trebuie sa fie foarte precauti, din cauza faptului ca alcoolul este calorigen, iar problemele lor de greutate se pot agrava chiar si in cazul consumului ocazional.

Ingrediente
Bautura fermentata linistita, alcool eti-lic rafinat din cereale, apa dedurizata, concentrat natural de afine 5%, zahar, aroma de afine, colorant alimentar na-tural – caramel din zahar E150, colorant albastru patent E131, colorant azorubina E122, acidifiant acid citric E330.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *