Proiectul „EcoAgnita – Proiect pentru implementarea unui sistem simplu, eficient si durabil degestionare a deseurilor locale” este un proiect de investitii pentru realizarea unui sistem eficient de gestionare a deseurilor comunitare pentru aria localitatilor Agnita, Barghis, Chirpar si Merghindeal in conformitate cu normele de mediu in vigoare, in valoare de 620 270 euro.
Citand din studiul de fezabilitate pe baza caruia acest proiect a fost finantat, „Scopul proiectului este reducerea volumului de deseuri depozitate, a generarii de deseuri biodegradabile, a cantitatii de deseuri depozitate necontrolat si a impactului depozitelor de deseuri asupra mediului in vederea cresterii calitatii vietii, creand un mediu propice pentru industrie, servicii si turism”.
Investitia este compusa din: 2 autogunoiere compactoare, 2000 pubele distribuite catre populatie, 40 containere distribuite catre populatie, realizarea unei statii de sortare si transfer deseuri (inclusiv utilitati: drum de acces, energie electrica, alimentare cu apa, canalizare). Asa cum este si denumit, sistemul este foarte simplu, neimplicand obligatii din partea populatiei. Selectarea deseurilor se va face numai in statie, de aici deseurile reciclabile urmand sa fie valorificate, iar restul urmand sa fie transportat la rampa de gunoi de la Cristian.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestui proiect este scoaterea din folosinta a rampei de gunoi din apropierea orasului Agnita. Desi in prezent starea acestei rampe este mult imbunatatita totusi prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei. Autoritatile locale promit ca vor gasi solutii pentru acoperirea in totalitate a acestei rampe si igienizarea completa a locului.
Desi neglijata, problema gestionarii deseurilor este azi o piedica importanta pentru dezvoltarea unei comunitati, in special cand un oras ca Agnita incearca sa se promoveze ca un oras turistic. Intreaga Vale a Hartibaciului este presarata cu cetati medievale unice, patrimoniul cultural al locului fiind unul de o adevarata valoare. Daca saracia in care traiesc marea majoritate a localnicilor de la sate sau ruina caselor abandonate de sasi nu afecteaza negativ activitatea turistica, in mod cert gunoaiele adunate in mormane fumegande dau o nota foarte proasta locurilor.
Un alt aspect pozitiv al acestui proiect este si derularea unei campanii de promovare a proiectului, care a avut ca obiect, pe langa informarea legata de implementarea proiectului, si o componenta de constientizare in legatura cu importanta protectiei mediului. Impactul a fost unul neasteptat, in special din partea elevilor, multi dintre ei dorind sa participe in calitate de voluntari.
Orasul Agnita este unul dintre primele orase din Romania care a facut o astfel de investitie (data de finalizare – 30 noiembrie 2008) pentru imbunatatirea calitatii mediului, avand in curs de finantare sau implementare si alte proiecte majore.