Suc de afine cu 90% apa

Producatorii sucului de afine Clever s-au gandit ca aceasta denumire suna foarte bine. De aceea, au adaugat cateva picaturi din acest suc de fructe si, pentru ca totul sa para veridic, au colorat apa cu aditivi alimentari periculosi.
suc de afine
Siropul de afine Clever este un produs cu o lista compozitionala ciudata. Desi legislatia in vigoare cere ca ingredientele sa fie enumerate in or-di-nea descrescatoare a cantitatii, pro-du-ca-torii le-au trecut intr-o ordine alea-torie. Astfel, sucul de afine care are un procent de minim 0,2% este mentio-nat inaintea unui amestec de sucuri care au 6,8%. Aceasta ar fi cea mai mica dintre proble-mele pe care le are siropul analizat.

Pe eticheta lui scrie mare „sirop de afine”, iar culoarea lichidului din sticla aduce cu ceea ce ar fi trebuit sa fie aceasta bautura. Numai ca afinele au o pondere aproape insigni-fianta, de doar 0,2%. In aceste conditii, rezulta ca apa si zaharul repre-zinta aproximativ 90% din produsul analizat. Modul de preparare sugerat „o parte sirop si sase parti apa” s-ar putea traduce de fapt prin sapte parti apa.

Din cauza compozitiei, in care zaharul este principalul ingredient, siropul de afine este un pericol pentru pancreasul endocrin, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Nu numai diabeticii vor avea de suferit de pe urma consumului acestui produs.

Cei doi colo-ranti utilizati au o serie de efecte adverse. Primii vizati sunt copiii, carora le poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Mai mult, E122 poate provoca urticarie si edem si are potential cancerigen. Albastrul brilliant FCF duce la aparitia bronhoconstrictiei, la distrugeri cromozomiale si la rash. Acest amestec de culori a fost utilizat pentru a da impresia consumato-rului ca sucul este realizat chiar din afine.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Din informatiile de pe eticheta nutritionala rezulta ca produsul analizat are o valoare energetica mare. De asemenea, analizand sucul conform Regulamentului European 1924/2006, specialistul ne spune ca este dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de glucide. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni dermatologice, stomatologice, hepatice, cardiovasculare, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer.

ETICHETA
Zahar, apa, suc de afine (min. 0,2%), suc de mure, capsuni, visine, zmeura (in proportie variabila min 6,8%), acidifiant: acid citric E330, aroma, coloranti azorubi-na E122, albatru brilliant FCF E133. Mod de preparare: 1 parte sirop+6 parti apa. Va–loare energetica 337 kcal/1431 Kj, proteine <0,1 g, carbohidrati 83 g, lipide <0,1 g. Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *