Dulciuri colorate chimic

Copiii nu ar trebui sa consume bomboanele Brando pentru ca, din cauza continutului mare de coloranti azoici, vor suferi grave tulburari de comportament.
brando colorat chimic
Bomboanele Brando „cu suc de fructe si vitamina C in 5 arome (capsuni, mere, zmeura, portocale, lamaie)” sunt un produs zaharos cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, obtinut aproape integral din sirop de glucoza cu index glicemic foarte ridicat si o serie de aditivi periculosi pentru sanatate. Cele 94,6% glucide epuizeaza functia pancreatica si, de asemenea, imprima o densitate energetica foarte mare produsului, 390 kcal/100 g, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In acest context de compozitie nutritionala, vitamina C, care poate fi chiar de sinteza, nu mai are aceleasi efecte benefice ca atunci cand este consumata din legume si fructe proaspete. Produsul analizat nu poate fi vandut in unitatile de invatamant preuniversitar pentru ca nu respecta prevederile Legii 123/2008.

Multi coloranti chimici
Parintii trebuie sa tina cont de numarul mare de coloranti chimici de sinteza din aceste bomboane inainte de a-i lasa pe copii sa le consume. Cel mai grav efect al acestor aditivi este faptul ca induc sindromul de deficienta de concentrare si hiperactivitate (ADHD). Consumati in exces, E124 si E131 pot produce diverse forme de cancer.
Dintre colorantii utilizati, E110, sunset yellow, este cel mai periculos, avand cele mai multe efecte adverse. Persoanelor sensibile le poate declansa crize de astm, congestie nazala, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. Doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg corp.
In urma analizei, a informatiilor inscrise pe eticheta, rezulta ca produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, supraponderalilor, persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, hepatice, alergicilor, astmaticilor, celor care sufera de boli stomatologice, persoanelor cu sindrom ADHD. Diabeticii vor consuma bomboanele numai cu acordul medicului curant, tinand cont de
cantitatea de glucide continuta.

Ingrediente:
sirop de glucoza, (din grau), zahar, corector de aciditate, acid citric – E330, pulbere de fructe (1%), capsuni, mere, zmeura, portocale, lamaie, vitamina C – E300, arome (artificiale), coloranti artificiali (E104 – galben de chinolina, E110 – sunset yellow, E122 – azorubina, E 124 – rosu ponceau, E131 – albastru briliant). Valorile nutritive pentru 100 g: valoarea energetica 1.658 kj, 390 kcal, proteine 0 g, glucide 96,4 g, lipide 0 g, vitamina C 75 mg – acopera 125% din necesarul zilnic.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *