Sucraloza – Periculosul E 955

Sucraloza, E 955, este unul dintre aditivii alimentari pe care Ministerul Sanatatii vrea sa ii aprobe spre consum.
sucraloza
Acesta este un edulcorant chimic de sinteza, care are o putere de indulcire de 600 de ori mai mare decit zaharul, de doua ori mai mare decit zaharina si de patru ori mai mare decit cea a aspartamului.

Sucraloza este obtinuta din zahar prin adaugarea de trei atomi de clorina. Producatorii de sucraloza se bazeaza chiar pe faptul ca provine din zahar, ceea ce ii face sa afirme ca este un aditiv alimentar aproape natural, uitind totusi ca, facind aceste modificari, sucraloza a devenit o substanta chimica nociva. Sucraloza a fost aprobata pentru consum pentru prima data in Canada in 1991, iar in 2008 era deja aprobata in peste 80 de tari. E 955 poate inlocui zaharul in orice produs, avind avantajul de a fi foarte stabil la temperaturi inalte.

EFECTE ADVERSE. Dupa ce sucraloza a primit aprobarea de la Food and Drug Administration din SUA, a aparut un studiu care incrimina aditivul ca fiind responsabil pentru aparitia migrenelor. Cele mai mari semne de intrebare au aparut atunci cind cercetatorii au demonstrat ca sucraloza afecteaza timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Studiile au fost facute pe soareci si de aceea producatorii de sucraloza nu au fost de acord cu acestea. Mai mult, acestia au spus ca doza utilizata pentru cercetare este echivalenta cu consumul a mai mult de 5.000 de pliculete de indulcitor zilnic. Nici autoritatile americane nu au fost convinse de efectele nocive ale sucralozei, spunind ca doar un consum cronic poate afecta timusul. Profesorul doctor Gheorhe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca efectele asupra timusului sint foarte puternice, acesta fiind dirijorul sistemului imunitar. Daca acesta nu functioneaza la parametri normali, in scurt timp consumatorul de sucraloza va ajunge la boli grave, precum cancerul.

Sucraloza este metabolizata si absorbita in organism intr-o cantitate foarte mare. Cercetarile facute de Food and Drug Administration din SUA au aratat ca 11%-17% din substanta se regaseste dupa consum in ficat, rinichi si in tractusul gastrointestinal, in timp ce Consiliul de Sanatate din Japonia afirma ca se ajunge la 40%. Avind in vedere ca in compozitia sucralozei intra clorina, substanta care se regaseste si in compozitia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectantilor si a unor tipuri de plastic, cercetatorii isi pun mari semne de intrebare legate de siguranta acestui aditiv. Centrul pentru Informatii legate de Sucraloza din SUA conchide in urma cercetarilor facute ca, „desi sucraloza nu este toxica, in sensul de otrava, oamenii ar trebui sa se gindeasca la ce s-a intimplat cu studiile legate de asparatam, cind la inceput au spus ca e sigur si dupa 20 de ani au ajuns la concluzia ca e nociv. Este clar din intimplarile premergatoare aprobarii si din structura sa chimica faptul ca folosirea pe termen lung a sucralozei contribuie in mod serios la probleme cronice dermatologice si neurologice”.

IN EUROPA. Nici forurile de specialitate ale Comisiei Europene nu au fost initial de acord cu utilizarea sucralozei. Intr-un raport din 1989 scriau ca „E 955 nu poate fi consumat din cauza unor efecte adverse asupra greutatii corporale, a greutatii organelor interne si asupra parametrilor hematologici”. In 2000 au revenit si au stabilit ca se poate consuma, insa numai in limita a 15 mg/ kg corp, in urma unor studii realizate pe cobai. Totusi, se recomanda studii suplimentare pentrtu cei care sint dependenti de insulina. Preocuparile oamenilor de stiinta nu se refera la consumul ocazional de sucraloza. Efectele in acest caz nu sint atit de grave. Insa, daca se persista, iar E 955 devine indulcitorul pentru toate produsele consumate, atunci riscurile cresc dramatic.

Moleculele de clorina

Moleculele de clorina sint cele care afecteaza cel mai mult organismul. Studiile realizate pina acum arata ca scad fertilitatea si au efecte neurotoxice. Toate cercetarile de pina acum au fost realizate pe animale si s-a ajuns la concluzia ca, in urma consumului de sucraloza, acestora li s-au marit ficatul si rinichii, le-a scazut numarul de celule rosii, a aparut diareea, timusul s-a micsorat. Cobaii gestanti au avut si ei de suferit. Sarcina a fost prelungita, fatul si placenta au scazut in greutate, dar a crescut si numarul de avorturi spontane. Consumul ridicat de sucraloza si de clorina implicit duce la atacuri de panica, stari de agitatie, dureri musculare. Contestatarii sucralozei incearca sa convinga opinia publica de faptul ca aceasta substanta chimica nu afecteaza numai organismul uman. Avind in compozitie clorina, aditivul are efecte nocive si asupra mediului inconjurator.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *