Ce indulcitori sunt de preferat

Gustul dulce al alimentelor poate fi obtinut cu zaharuri naturale, natural-industriale sau folosind produse artificiale. Cea mai sanatoasa optiune este, fireste, cea naturala. Unii indulcitori de sinteza, precum zaharina si ciclamatii, sunt foarte contestati de specialistii in domeniu. Inlocuitorii artificiali ai zaharului pot fi fara calorii, categorie din care fac parte aspartamul (E 951), acesulfamul-K,…

Citește mai departe

Ce se ascunde in mancarea „light”. Cum sa citim etichetele produselor

Un iaurt ajunge sa aiba acelasi continut caloric ca o inghetata si asta din cauza zaharului aflat in compozitie „Light” nu echivaleaza neaparat cu mai putine calorii, avertizeaza specialistii in nutritie. Dr. Mihaela Bilic spune ca cele doua categorii de substante nutritive care vizeaza termenul de „light” sunt glucidele, adica zaharul, si lipidele, adica grasimea….

Citește mai departe

Care sunt efectele „amare” produse de indulcitorii artificiali

Neplacerile produse de indulcitori apar atunci cand inlocuim apa cu sucurile light sau mancam un pachet de guma pe zi Calorii putine contra migrene, insomnii sau afectari ale ficatului – acestea sunt cele mai frecvente efecte adverse ale indulcitorilor artificiali, sustin medicii. Indulcitorii sunt alternative ale zaharului, care contin mult mai putine calorii, insa, atunci…

Citește mai departe

„Otrava alba” care ne indulceste

Cercetarile efectuate de-a lungul vremii au demonstrat ca zaharul ne poate distruge organismul. Desi nu avem inca probleme de nutritie la fel de mari ca americanii, si in Romania „drogul alb” din produsele dulci e nelipsit din dieta zilnica. Inca din cele mai vechi timpuri a fost numit „otrava alba”. Zaharul este un aliment foarte…

Citește mai departe

Multivitamine cu E-uri cancerigene

Multivitaminele Kruger cu gust de portocale se pot cumpara din orice hipermaket, fara sa existe cineva care sa le explice consumatorilor riscurile la care se expun consumandu-le. Pe lista de ingrediente a multivitaminelor Kruger intra aditivi alimentari care in mod normal nu au ce cauta intr-un produs ce ar trebui sa ajute la pastrarea sanatatii….

Citește mai departe

Ketchup cu 8 E-uri

Ketchup-ul picant DLL are in compozitie 70% pasta de tomate, insa restul de 30% reprezinta aditivi alimentari, sare, zahar si apa. Amidonul modificat din porumb este aditivul alimentar cu cea mai mare pondere in produsul analizat. Acesta are rolul de a-i da ketchup-ului textura si consistenta potrivite. Insa consumatorii vor resimti probleme ale tractusului intestinal…

Citește mai departe

Indulcitorii

Exista astazi o serie de produse, naturale sau sintetice, folosite pentru indulcirea produselor alimentare, medicamentoase si nu numai. Etalonul in raport cu care se apreciaza intensitatea gustului dulce al celorlalte substante este zaharoza.     Ciclamatii (de sodiu, de calciu, acidul ciclamic) sunt folositi in special de diabetici  si de persoanele care sufera de obezitate. In…

Citește mai departe

Smak sintetic cu pretentie de hrean ras

Hreanul ras Smack nu mai pastreaza nimic din efectele benefice ale acestei legume, pentru ca este amestecat cu o multime de aditivi alimentari, care nici nu erau necesari intr-un astfel de produs. Indulcitorii, zaharina si acesulfam K, si conservantul benzoat de sodiu sunt considerati de lumea stiintifica cu un puternic potential cancerigen, iar metabisulfitul de…

Citește mai departe

Apa si E-uri cancerigene

Swiss, bautura racoritoare carbogazoasa cu indulcitori si aroma de fructe de padure, este un adevarat amestec de substante chimice. Daca ar fi consumata in fiecare zi, ar aduce o multime de probleme de sanatate. Apa este singurul ingredient natural al bauturii. In rest, au fost adaugate tot felul de prafuri pentru a parea un produs…

Citește mai departe

Chec cu doua etichete

Consumatorii care vor sa afle ce contine checul „Pescarusul” vor fi pusi in dificultate de faptul ca acesta are doua etichete, cu ingrediente diferite. Oricum, daca ar avea compozitia specificata de producator, checul ar fi, de fapt, o bezea. Lista de ingrediente a checului cu cacao, stafide si arahide „Pescarus” este neclara pentru cititor. Exista…

Citește mai departe

Vitamine cu pesticide

Multivitaminele Disney Plusssz cu aroma de portocale sunt „un supliment alimentar pe baza de vitamine si calciu”, indicat copiilor in crestere cu varsta peste 4 ani. Conform indicatiilor de pe eticheta, trebuie consumate 1-6 tablete zilnic, dar, „in caz de abuz, produsul actioneaza ca un laxativ. Acesta este un supliment alimentar si nu trebuie sa…

Citește mai departe

De ce contin sucurile si zahar, si indulcitori?

Este indubitabil faptul ca stilul de viata al consumatorului modern a suferit ample modificari in ultimii 20 de ani. Dat fiind interesul tot mai crescut al consumatorilor catre alimente cu continut redus sau fara calorii (low-calory sau calory-free), tot mai multi producatori de alimente si-au indreptat atentia asupra modificarii tehnologiilor de preparare sau a ingredientelor…

Citește mai departe

Indulcitorii chimici nu ajuta la slabit

Indulcitorii chimici de sinteza nu fac altceva decat sa puna la loc kilogramele pierdute, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea Carolina de Nord. Acestia atrag atentia ca cei care consuma substitute de zahar nu vor slabi niciodata. Cercetatorii au hranit niste cobai cu iaurt indulcit cu zaharina, iar pe altii cu…

Citește mai departe

Cinci vitamine, patru E-uri

Bautura din lapte Ramli cu cinci vitamine si aroma de capsuni, produsa din lapte degresat si cu indulcitori, tratata UHT, este un produs care nu ar trebui sa fie consumat de copii. La barbati lipsa de Vitamina D scade fertilitatea Producatorul foloseste cele cinci vitamine pentru a sugera ca acest lapte are efecte benefice asupra…

Citește mai departe

Mustar dulce cu aditivi alimentari

Mustarul dulce „La grande famiglia” este obtinut din boabe de mustar, sare, acid acetic, zahar, dar si aditivi alimentari potential periculosi pentru sanatate. Dintre aditivii alimentari periculosi se remarca edulcorantul chimic de sinteza zaharina E954, care este incadrata in grupa 2B, ca agent cancerigen posibil la om, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului…

Citește mai departe

Zaharina, dulce rau…

Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Desi a fost descoperita de mai bine de un secol, nu este clar inca daca este sau nu sigura pentru consum. Inainte de a alege sa consumati zaharina in locul zaharului sau alegeti un produs „light” care are in compozitie aditivul,…

Citește mai departe

Calorii la borcan

CE BEM, CE MINCAM Producatorul a folosit zaharina pentru aceasta maioneza, insa nu a reusit sa ii scada valoarea energetica. 100 de grame de sos acopera un sfert din necesarul zilnic de calorii. Sosul de maioneza cu indulcitori pentru salata Hamker are in compozitie ulei vege-tal (51%), apa (36,45%), otet (7,85%), sare, amidon de po-rumb…

Citește mai departe

Lansare – Biblia alimentara

Fie ca au denumiri accesibile, ca zaharina sau acidul citric, sau foarte complicate, ca Para-hidroxibenzoatul de metil, aditivii alimentari au intrat, neinvitati de nimeni, in viata noastra. Pe etichete ii gasim insa mentionati in varianta prescurtata, asa-numitele „E”-uri. Revista Felicia de saptamana aceasta va propune o lucrare de referinta, o adevarata Biblie alimentara, care poarta…

Citește mai departe