Ketchup cu 8 E-uri

Ketchup-ul picant DLL are in compozitie 70% pasta de tomate, insa restul de 30% reprezinta aditivi alimentari, sare, zahar si apa.
ketchup cu Euri
Amidonul modificat din porumb este aditivul alimentar cu cea mai mare pondere in produsul analizat. Acesta are rolul de a-i da ketchup-ului textura si consistenta potrivite. Insa consumatorii vor resimti probleme ale tractusului intestinal in cazul in care vor manca o cantitate mare de produs.

Zaharina de sodiu este un aditiv controversat, fiind incadrat de Agentia Internationala de Cercetari in Cancer in grupa 2B, ca agent cancerigen, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, E954 poate interfera cu procesul normal de coagulare a sangelui, cu glicemia si cu functiile digestive, perturbandu-le. Efecte adverse are si E950, acesulfam K, studiile aratand ca poate induce stres metabolic. De asemenea, are si potential cancerigen.

Specialistul nostru atrage atentia ca faina de guar, in doze mari, poate provoca greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Nici consumul alginatului de sodiu nu este recomandat in cantitati mari, pentru ca poate diminua asimilarea substantelor minerale si a altor nutrienti in intestin, avertizeaza profesorul Mencinicopschi.

Produsul analizat are in compozitie si o sursa ascunsa de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida.

Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide si vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. De asemenea, ketchup-ul picant DLL are si o sursa ascunsa de sare de care trebuie sa tina cont persoanele hipertensive, cardiacii si cei care sufera de maladii renale.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, astmaticilor, alergicilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor cardiovasculari, hepatici, renali, celor cu afectiuni dermatologice, persoanelor cu status proinflamator sistemic, celor care sufera de maladii gastrointestinale, suferinzilor de diferite tipuri de cancer.

ETICHETA
DLL Ketchup picant. Concentrat pasta de tomate 70%, otet, zahar, apa, amidon modificat de porumb E1410/E1414/E1420, sare, acidifianti: acid citric E330, acid malic E296, agenti de ingrosare: faina de guar E412, alginate de sodiu E401, antioxidant acid ascorbic E300, condimente, arome naturale, indulcitori zaharina de sodiu E954, acesulphame – K E950. Energie 75 kcal/371 kj, proteine 1,7, carbohidrati 16,1 g, lipide 0,4 g, fibre alimentare 0,9 g, sodiu 0,9 g, sare 2,2 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *