Vor fi mai putine E-uri

Comisia Codex Alimenatarius, care stabileste normele de siguranta alimentara la nivelul UE, doreste scaderea numarului de aditivi alimentari si limitarea utilizarii pentru altii.

Comisia Codex Alimentarius doreste verificarea efectelor nocive ale unor aditivi alimentari in vederea retragerii lor de pe piata. Pe lista neagra se afla: Acesulfam K – E 950, Alitame – E 956, Rosu Allura – E 129, Aspartamul – E 951, Albastru Briliant – E 133, Caramelul – E 150 c, E 150 d, Carmin – E 120, Beta caroten – E 160 a ii, E 160 a i, E 160 e, complecsii clorofila-cupru E 141 i, Ciclamatul – E 952, esteri ai mono si digliceridelor cu acidul diacetiltartric E472e, extract din pielita strugurilor E 163 ii, indigo – E 132, neotame – E 961, Polisorbati – E 432, E 434, E 436, E 433, E 435, Rosu Ponceau E 124, zaharina E 954, sucraloza e 955, aditivii din clasa sulfitilor si sunset Yellow E 110.

TESTE. Cercetatori din toate tarile vor realiza teste suplimentare pentru acesti aditivi alimentari. O parte din concluzii trebuie aduse la cunostinta Codex Alimentarius pana pe 15 septembrie. In cazul in care cercetatorii vor avea nevoie de timp suplimentar, comisia va prelungi perioada de cercetare. Acesti aditivi sunt considerati in multe tari cancerigeni sau sunt chiar interzisi. Cercetatorii care participa la acest proiect se vor reuni la cea de-a 40-a reuniune a Codex Alimentarius, din aprilie 2008. Este posibil ca de
atunci sa nu mai putem consuma zaharina sau sa nu mai vedem pe piata alimente colorate cu Sunset Yellow sau Albastru Briliant.

Citeste articolul Vor fi mai putine E-uri integral in Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *