Gem de caise cu indulcitori chimici

– CE BEM, CE MANCAM

Indulcitorii de sinteza folositi pentru acest produs au fost incadrati de Agentia Internationala de Cercetari in Cancer ca fiind cancerigeni, iar dozele zilnice admise stabilite sunt foarte mici.

Gemul este un produs care prin ingredientele pe care le are nu se adreseaza persoanelor supraponderale, obeze sau diabeticilor. Sunt insa producatori care se gandesc si la aceste categorii de consumatori. Un exemplu este Arovit, care a scos pe piata un gem de caise dietetic. Ingredientele pe care acest produs le are inscriptionate pe eticheta sunt: „caise, indulcitori: fructoza, zaharina (E 954), acetsulfam de potasiu (E 950), ciclamat de sodiu

(E 952), acidifiant: acid citric – E 330, antioxidant acid ascorbic – E 300, gelifiant pectina – E 440”. De asemenea, producatorul specifica faptul ca gemul este „preparat cu 40 g de fructe pentru 100 g”. Daca veti consuma 100 de grame de produs veti acumula o valoare energetica de 107 kcal. Organismul dumnea-voastra va acumula 25,178 g glucide, 0,68 g proteine si 0,11 g lipide, dupa ce veti ingera 100 de grame din acest gem.

ANALIZA. Produsul analizat este un gem de caise cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu exces de glucide, in special fructoza, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul nostru atrage atentia ca fructoza este incriminata in perturbarea metabolismului, aparitia hiperuricemiei si a gutei si in glicozilarea hemoglobinei, factor de risc in aparitia bolilor cardiovasculare. Indulcitorii intensivi artificiali acalorigeni E 954, E 950 si E 952 nu sunt indicati a fi consumati de copii, adolescenti si persoane adulte sanatoase. Zaharina, E 954, este incadrata de Agentia Interna-tionala de Cercetari in Cancer in grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om. Pana in acest moment exista dovezi de neconstestat ca zaharina este o substanta cancerigena in cazul animalelor, insa, in ceea ce priveste organismul uman, cercetatorii inca mai fac studii. Ciclamatul de sodiu, E 952, este incadrat de aceeasi institutie de prestigiu in grupa a treia din punct de vedere al potentialului cancerigen. Doza zilnica admisa este de 11 mg/kg corp.

CONCLUZII. Specialistul nostru atrage atentia ca produsul este destinat consumului pentru persoanele diabetice numai cu avizul si sub atenta monitorizare a medicului curant. Faptul ca are in compozitie indulcitori sintetici nu face ca acest produs sa fie indicat in regimurile de slabire.

Precizari

Rubrica „Ce bem, ce mancam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. De asemenea, in cazul in care doriti sa ne trimiteti parerile si sugestiile dumneavoastra legat de probleme de siguranta alimentara care va intereseaza, puteti sa o faceti folosind numarul de fax 021.318.20.35. Daca sunteti interesat de ca-racteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *