Margarina este unul dintre alimentele care se chinuiesc sa se reabiliteze in ochii consumatorilor din Romania. Cei mai interesati sunt producatorii care concep tot felul de campanii de promovare a efectelor benefice ale acestui tip de grasime vegetala. Una dintre companiile cu cea mai efervescenta activitate de incercare de inlaturare a preju-decatilor a organizat ieri dezbaterea „Margarina, pro sau contra?”.
ARGUMENTE. Pentru a-i convinge cel putin pe ziaristii prezenti ca acest aliment ne face foarte bine, specialisti din cadrul companiei au prezentat procesul de fabricare a margarinei. Ei au accentuat cel mai mult ideea ca industria de profil a renuntat de mult la folsirea grasimilor vegetale hidrogenate, care sunt cele mai periculoase si care sunt incriminate pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Nu-tri-tionistul companiei, Rodica Va-manu, a explicat ca, in margarina, aci-zii grasi trans, vinovati pentru nu-meroase probleme de sanatate, nu au o pondere mai mare de 0,5%, pe cand in unt acestia se gasesc in pro-portie de 3%. Pentru a fi cat mai convingatori, reprezentantii companiei le-au invitat pe ziaristele prezente la dezbatere sa „gateasca” margarina. Le-au pus la dispozitie ingredientele pe care ei afirma ca le folosesc si in procesul industrial si la final a rezultat o emulsie din uleiuri vegetale. Concluzia dezbaterii a fost ca margarina este buna de consum, ba chiar ca este indicat ca in dieta noastra sa se gaseasca zilnic 20 de grame din acest aliment. Compania producatoare a prezentat si date din alte tari ale Europei, unde autori-ta-ti-le recomanda consumul de grasimi vegetale in mod frecvent. Numai ca fiecare producator de margarina intrebuinteaza alte ingrediente, folosindu-se chiar si de grasimi vege-tale hidrogenate si de E-uri care ne pot pune grav in pericol sanatatea.
Sursa: Jurnalul National