Ciocolata neagra, cea care contine minimum 70% ca-cao, ajuta creierul sa scape de presiunea stresului continuu. Trebuie consumata insa cu moderatie, 100 g ciocolata continand 531 de ca-lorii.
Creierului uman ii place dulcele. Asa se explica de ce apelam la ciocolata atunci cand avem o stare proasta. „Ciocolata contribuie la producerea in creier a serotoninei si dopaminei. Aceste substante au efect euforizant, fiind asociate cu starea de buna dispozitie. Cand creierul produce serotonina, starea de tensiune dispare. Atunci cand este produsa dopamina, este stimulata capacitatea de actiune. S-a demonstrat ca nivelul scazut al acestor substante este una dintre cauzele depresiei, anxietatii si insomniei”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In acelasi timp, ciocolata amaruie este dulcele preferat si de inima. Cio-colata are actiune benefica asu-pra sistemului cardiovascular, a aratat un studiu prezentat anul trecut la Congresul european de cardiologie de la Viena. Potrivit studiului, ciocolata amaruie stimuleaza circulatia sangvina, deoarece contine niste substante cu efect anticoagulant. Datorita proprietatilor anticoagulante, ciocolata este numita uneori „aspirina dulce”.
CACAO. Ciocolata reduce ris-cul afectiunilor cardiovasculare si al celor neurodegenerative cu o conditie: sa contina minimum 70% cacao, si nu inlocuitori de unt de cacao. Numai astfel ciocolata este o sursa buna de flavonoide, substante cu proprietati antioxidante. Flavo-noi-dele impiedica depunerile de gra-simi pe peretii vaselor sangvine. Studiile au aratat, de asemenea, ca flavonoidele din cacao previn im-batranirea precoce. Unicul dezavantaj al ciocolatei sunt caloriile: 531/100 g. De aceea nu e bine sa mancam mai mult de 10-20 g ciocolata zilnic.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra sortimentelor de ciocolata in care sunt folositi inlocuitorii de unt de cacao. „Acestia sunt de fapt grasimi hidrogenate si partial hidrogenate, care favorizeaza aparitia aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare.”
Consum
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca pofta de dul-ce este normala atat la copii, cat si la adulti. Nu este nici o pro-blema daca mancam un patratel de ciocolata. Mai grav este daca cele 10-20 g ciocolata care ne sunt permise se transforma intr-o tableta intreaga. „Tendin-ta de a manca dulciuri in exces este una dintre manifestarile stre-sului cronic, dar si a unui stil de viata dezordonat. Pofta de dulce poate insa sa fie si un semnal al unor tulburari metabolice, care pot prevesti aparitia diabe-tului zaharat de tip II. Daca avem pofta de ceva dulce imediat ce ne-am ridicat de la masa, putem lua suplimente nutritive pe baza de crom. Cromul favorizeaza transferul glucozei din sange in celule si este folosit in asimilarea carbohidratilor”, arata specialistul nostru.
Sursa: Jurnalul National