Articol de Manola Romalo – Corespondenta din Germania
Producatorii romani sunt foarte multumiti de rezultatele obtinute la BioFach, Targul international de produse ecologice din Nurnberg, 21-24 februarie. Importatorii straini s-au aratat interesati sa colaboreze pe termen lung cu partenerii din Romania.
Si in ultima zi, vizitatorii profesionistii se inghesuie la standul Romaniei. In spatiul dreptungiular, impartit in standuri frumos decorate, 14 firme expun: miere, polen, propolis, laptisor de matca, telemea, cas, burduf, smantana, unt, cereale, faina, ulei vegetal, etc.
„ O branza foarte buna! Unde o produceti?” intreaba vizitatorul german dupa ce-a gustat din telemea. Rodica Ferchiu ii arata „sursa” pe o fotografie: vaci cu pete maronii, pe o pajiste ingradita de brazi. La peste 1 200 de metrii altitudine, aerul este curat, pamantul nu contine ingrasaminte chimice. Animalele nu sunt indopate cu hormoni sau cu antibiotice.
Asociati din anul 2000, producatorii de branzeturi traditionale din Valea Asaului (judetul Bacau), colecteaza laptele de la circa 500 de familii. ” Pe plan profesional, sunt multumita„, apreciaza dna Ferchiu, „dar financiar, nu.” Desi procesarea ecologica necesita o munca foarte intensiva, in Romania alimentele biologice se vand la pretul…celor conventionale. Publicul roman, spune dna Ferchiu, nu cunoaste indeajuns avantajele alimentatiei ecologice. Alimentele conventionale, pline de aditivi si cu gust artificial, ” par unora mai tentante”.
Expunand pentru prima oara la BioFach, cel mai mare targ international de produse ecologice din lume (2764 de expozanti din 76 de tari ), dna Ferchiu este foarte multumita. La stand au venit profesionisti din aproape toata Europa si chiar din Africa. Desi in momentul de fata UE nu permite importul produselor lactate din Romania, pe motiv ca ar avea „anumite deficite de igiena„, spera ca decizia se va debloca in curand.
Conditiile pedo- climatice dau gustul specific produselor romanesti
La standurile apicultorilor din Bacau, Deva, Gorj si Targu-Mures, vizitatorii profesionisti degusta miere de tei, de munte sau poliflora. „Anul 2007 ne-a adus o imbunatatire in special la vanzarea polenului„, ne spune dl Aurel Balajel de la Asociatia Apicultorilor din Zalau, jud. Salaj. In urma contactelor comerciale realizate anul trecut la BioFach, a putut sa exporte mai mult. Si-a marit productia de miere la 8-10 de tone pe an. Asociatia cu 38 de membrii, produce 150-180 tone de miere si 40-50 de tone de polen pe an. „Exportam toata productia de polen in Spania si in Franta. Mierea, in Germania, Franta si Spania.” Datorita conditiilor pedo-climatice optimale, calitatea deosebita a mierei din Romania este foarte apreciata pe piata internationala. Ce ajutor primesc apicultorii ecologisti de la stat ? Subventia este aceiasi ca pentru apicultorii conventionali: 20 de lei pe familie de albine. „Ar fi important ca apicultorii ecologisti sa primeasca mai mult, pentru ca avem anumite limite de respectat: putem sa mergem cu albinele numai in zonele nepoluate, ne-toxice. In caz contrar, calitatea nu mai corespunde. ” Produsele sunt controlate in laboratoare. Daca respecta criterii stricte, primesc ulterior certificarea bio de la Ecoinspect.
In 2006-2007, datorita utilizarii in agricutura a pesticidelor extrem de agresive „Regent” si „Gaucho”, in Germania, Franta si Italia albinele au murit in proportie de 30 – 40 la suta. Recent, multinationala elvetiana Syngenta a scos pe piata insecticidul „Cruiser”. Continand o molecula din familia de neurotoxici, acesta se difuzeaza in toata planta. Ramane in sol, in apa si in tot lantul alimentar. Pe 21 februarie, in prima zi a targului BioFach, organizatiile de apicultori din Franta, sustinute de asociatiile de protectie a mediului, au demonstrat la Paris impotriva legalizarii noului „killer de albine”. Michel Barnier, ministrul Agriculturii, anuntat ca dupa un an, ministerul sau va proceda la o evaluare (sic).
Varietatea plantelor medicinale atrag clienti straini
Industria farmaceutica si cosmetica europeana proceseaza circa 2000 de plante medicinale. 90 % dintre ele provin din Europa de Est si din regiunile mediterane. Potrivit unui studiu realizat de International Trade Center Organic (2006), la nivel mondial, Romania ocupa primul loc, cu 15,9 milioane de hectare de plante salbatice si fructe de padure, urmata de: Kenia (15,1) Sambia (9,1), Finlanda (7,5), Aserbaidjan (3,2), China (2,3), Africa de Sud (1,9) si Rusia (0,9 hectare).
Cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro pe an, Weleda este una dintre cele mai importante firme producatoare de medicamente si produse din plante. Impreuna cu organizatia ecologica World Wildlife Fund (WWF), a initiat in 2005 colectarea de arnica din Muntii Apuseni. „Romania este una dintre principalele surse de colectare a plantelor medicinale salbatice„, ne spune Sonya Dambach, purtatoarea de cuvant a firmei germane. „Sprijinim taranii si culegatorii cu logistica, ambalaj si asigurarea calitatii. Cel putin o data pe an vizitam partenerii locali din comunele Garda de Sus si Ghetar, din judetul Alba-Iulia. ”
In Muntii Carpati, conditiile de colectare sunt ideale. Arnica si alte plante medicinale reactioneaza foarte sensibil la mediu: „dispar” cand este poluat. Anul trecut, datorita recoltei slabe, Weleda a cumparat doar 10 % din necesitatile totale. Are in vedere sa cumpere din Romania 800-100 de kilograme pe an.
Potrivit dlui Teodor Mihalcea, de la „Directia generala pentru implementarea politicilor agricole” din ministerul Agriculturii, departamentul a preluat si in acest an, 50 % din costurile de transport si de cazare ale expozantilor. Datorita rezultatelor pozitive, se doreste sporirea numarului de participanti la editia viitoare a BioFach, 19 – 22 februarie 2009.
Corespondenta din Germania
Manola Romalo, Frankfurt