Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Cercetarile oamenilor de stiinta confirma indoielile cu privire la decizia de interzicere a unor pesticide

Dupa reglementarile din 2013 care au dus la interzicerea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor, care au facut obiectul catorva studii privind mortalitati la albine, fermierii din Europa au inceput sa foloseasca pesticide mai vechi, la care mai multi daunatori au dezvoltat rezistenta. Acum, din cauza infestarii cu daunatori, putem asista la o scadere de pana…

Citește mai departe
Mierea de rapi?? protejeaz? rinichii, pancreasul ?i oasele

Mierea de rapita protejeaza rinichii, pancreasul si oasele

Rapita salbatica este apreciata ca fiind una dintre cele mai eficiente plante oleaginoase din lume. Planta contine cele mai importante substante active ce mentin organismul nostru in forma: proteine, hidrati de carbon, calciu, fier, fosfor, potasiu, celuloza, glucide, grasimi, mucilagii, vitamine (A, B1,B2, C), niacin si beta-caroten. De aceea, nutritionistii o recomanda pentru uz intern,…

Citește mai departe
Care sunt semnificațile poftelor alimentare

Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii

Incalzirea vremii si aparitia florilor de salcie sau a papadiilor sunt principalii factori care declanseaza alergiile de primavara. Printre primele simptome resimtite de catre persoanele alergice se numara tusea seaca, stranuturile sau conjunctivita aparuta peste noapte. Medicii baimareni arata ca in ultimii ani se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de persoane alergice,…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe

Albinele vin in ajutorul medicinei

Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei in placi, a polenului pentru favorizarea digestiei si a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativa cunoscuta sub numele de apiterapie, practicata in Romania si care isi are radacinile in antichitate, mentioneaza AFP intr-un material publicat joi. In Grecia antica, Hipocrate folosea mierea pentru…

Citește mai departe
Secretul eficientei: 6 lectii pe care companiile le pot invata de la albine

Rezultatele unui studiu: pesticidele reduc capacitatea de munca la albine lucratoare si forteaza stupii sa flamanzeasca

Albinele expuse chiar si unui impact moderat al pesticidelor colecteaza de doua ori mai putin polen decat de obicei, condamnand tanara generatie la foame, a stabilit un grup de cercetatori din Marea Britanie. Cu toate acestea, reprezentanti ai unor companii chimice se indoiesc de puritatea experimentului. Oamenii de stiinta au descoperit cum neurotoxine continute in…

Citește mai departe

Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca incalzirea globala s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior

Noua din anii cuprinsi intre 2001 si 2010 s-au numarat printre cei mai caldurosi din istorie. Iar aceasta incalzire s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior. Este putin probabil ca aceasta tendinta sa sufere vreo modificare in viitor, tinand cont de cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera,…

Citește mai departe

Sanatatea ta: 6 suplimente alimentare naturale care iti dau mai multa energie

Ajuta-ti trupul sa isi reintre in forma rapid, cu cateva suplimente alimentare naturale care iti dau energie, vitalitate, pofta de viata si chef sa te bucuri de avantajele sezonului cald. Industria suplimentelor nutritionale a inflorit in ultimele decenii, oamenii observand tot mai pregnant efectele lor benefice asupra sanatatii. Cand simti ca ti se termina precoce…

Citește mai departe
Pesticidele din lapte - corelate cu boala Parkinson

Produse ecologice cerute de piata

Specialistii romani considara ca exista mai multe produse ecologice animaliere cautate pe piata, dintre care mentionam urmatoarele: laptele de oaie si capra, precum si produsele lactate obtinute in exploatatiile si gospodariile din zona montana si submontana; laptele de vaca obtinut in zonele montane, depresionare si submontane; carnea de tineret taurin la ingrasat din rasele locale Baltata Romaneasca, Siemmental;…

Citește mai departe

Polenul apicol, de la floare la dieta

Polenul crud – polimineralizant Absorbtia si functionarea corecta unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. Magneziul este in corelatie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D;…

Citește mai departe

O padure fosilizata cu o vechime de 2,5 milioane de ani din nordul Canadei ar putea reveni la viata

O padure fosilizata cu o vechime de 2,5 milioane de ani din nordul Canadei ar purtea reveni la viata in urma incalzirii climatice, cred cercetatorii de la Universitatea din Montreal, informeaza Maxisciences (26 septembrie). Alexandre Guertin-Pasquier, cercetator la Univesritatea din Montreal, studiaza de mai multi ani padurea fosilizata de pe insula Bylot, din arhipelagul canadian…

Citește mai departe

Prezenta polenului de la un organism modificat genetic in miere va fi semnalata pe eticheta

Comisia Europeana a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenta organismelor modificate genetic (OMG) in alimente, in cazul mierii ce contine polen de la o planta modificata genetic, potrivit www.europa.eu. Acest aspect a aparut in contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, dupa ce s-a constatat ca mierea…

Citește mai departe

Cum respiri aerul toamnei?

Sezon de tranzitie, ca si primavara, toamna poate aduce cu ea si o serie de neplaceri legate de sanatate. In prim-plan se afla afectiunile respiratorii. Schimbarile bruste de temperatura le creeaza virusurilor mediu propice, iar noua ne dau batai de cap. Si problemele nu se opresc aici. E si vremea alergiilor cauzate de particule de…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Antarctica era acoperita cu paduri „aproape tropicale” in urma cu 52 de milioane de ani

Antarctica era acoperita cu paduri „aproape tropicale” in urma cu 52 de milioane de ani, potrivit rezultatelor unor foraje efectuate pe fundul apelor din largul acestui continent inghetat, informeaza AFP, citata de Mediafax. Aceste foraje efectuate in largul coastelor orientale ale continentului au permis recuperarea unor fosile de polen provenind dintr-o padure „cvasitropicala” care acoperea Antarctica in…

Citește mai departe

Pericolele aerului conditionat – iata cum va poate afecta sanatatea sistemul de climatizare din masina

Aerul conditionat a devenit deja o dotare standard pentru multe dintre masinile noi, insa multi sunt mai constienti de efectele sale asupra consumului de carburant decat de cele asupra sanatatii. Asa incat lucrurile trebuie luate foarte in serios: implicatiile folosirii necorespunzatoare a climatizarii reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatate. Conform cercetatorilor, principalele pericole sunt mucegaiul…

Citește mai departe

Semnal de alarma: Ambrosia invadeaza judetul Satu Mare

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare lanseaza un nou semnal de alarma pentru sanatatea satmarenilor. Unul dintre factorii de mediu – aerul – este periclitat prin prezenta polenului speciei invazive “iarba parloagelor – Ambrosia artemisiifolia”, a carui areal de raspandire in judetul Satu Mare este tot mai mare. Conform aceleiasi surse, planta este foarte…

Citește mai departe

Suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar si ne feresc de alergii

Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea in fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar. In sistemul nostru digestiv exista bacterii „bune” si „rele”, in proportia ideala de 85% (bacterii „bune”) la 15% (bacterii „rele”). Dezechilibrul dintre aceste doua categorii duce la scaderea imunitatii si…

Citește mai departe

Reglementari privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 211 din data de 29 martie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 61/2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. Ordinul stabileste masuri menite sa asigure trasabilitatea…

Citește mai departe

Targului National de Agricultura, Apicultura, Produse ecologice si traditionale, ECOAGRIS, 23-25 martie

Editie jubiliara a XX-a a Targului National de Agricultura, Apicultura, Produse ecologice si traditionale, ECOAGRIS, 23-25 martie   In perioada 23-25 martie a.c., Bioma Agro Ecology Co organizeaza in Parcul Bisericii Toma Cozma din Iasi, Editia jubiliara a XX-a, a Targului National ECOAGRIS. Targul organizat o data la doua saptamani este structurat pe trei sectiuni:…

Citește mai departe

Targul national de Agricultura, Apicultura, Produse ecologice, naturale si traditionale, ECOAGRIS

  Targul national de Agricultura, Apicultura, Produse ecologice, naturale si traditionale, ECOAGRIS se va organiza incepand cu 11-13 noiembrie 2011, o data la doua saptamani     Incepand cu perioada 11-13 noiembrie a.c., o data la doua saptamani, Bioma Agro Ecology Co organizeaza in Parcul Parohiei Toma Cozma din Iasi (str. Toma Cozma, nr. 41,…

Citește mai departe

Editie aniversara a Targului de Agricultura, Apicultura si Produse naturale, ecologice si traditionale, ECOAGRIS, 23-25 septembrie

In perioada 23-25 septembrie a.c., Bioma Agro Ecology Co organizeaza in Parcul Parohiei Toma Cozma din Iasi, cea de-a XI-a editie a Targului national ECOAGRIS. Una dintre noutatile acestei Editii aniversare, la implinirea a unui an de activitate, o constituie in primul rand tematica targului care este structura pe trei sectiuni: I. Produse, utilaje si…

Citește mai departe

Ambrosia, denumita popular si iarba parloagelor, are un puternic efect alergen asupra populatiei sensibile

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu aduce la cunostinta mediesenilor ca ambrosia – Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba parloagelor, are un puternic efect alergen asupra populatiei sensibile. Reprezentantii ARPM fac apel catre cetateni sa isi coseasca periodic zona verde din fata imobilelor si sa isi curete gradinile de buruieni, pentru a nu permite aparitia…

Citește mai departe

Laptisorul de matca pur, un „medicament fabricat” in farmacia stupului

Stiati ca laptisorul de matca pur, un „medicament fabricat” in farmacia stupului, cu o compozitie chimica complexa, este un elixir al sanatatii? Acest concentrat biologic de culoare alb-galbuie, avand o concentratie vascoasa, este secretat de glandele albinelor tinere cu scopul de a hrani matca. Pe toata durata vietii, de circa cinci ani, regina stupului se…

Citește mai departe

Copacii cu lalele au inflorit

Copacii sunt considerati drept adevarate curiozitati ale naturii. Sase copaci din Resita sunt plini de lalele. Asta nu pentru ca cineva s-ar fi chinuit sa le urce la cei 3-4 metri altitudine ai copacilor, ci pentru ca au inflorit. Monument al naturii, arborele cu lalele este o raritate pentru Europa, pentru ca el creste predominant…

Citește mai departe