Peste 400 de producatori ecologici in Maramures

0
527
http://www.sighet-online.ro/
http://www.sighet-online.ro/
http://www.sighet-online.ro/

In Maramures sunt inregistrati 426 de operatori ecologici, conform datelor centralizate de Directia Agricola Judeteana. Dintre acestia, 414 sunt producatori ecologici (24 au familii de albine, 390 detin suprafete de teren si animale), iar 8 sunt procesatori. Acestia produc taietei de casa, produse procesate din flora spontana sau din catina, produse procesate din carne de porc, legume uscate si conserve de legume, miere de albine, laptisor de matca, pastura si polen apicol. Exista si un exportator de produse din catina si trei comercianti care distribuie toata gama de produse ecologice.

Inregistrarea producatorului agricol se face la Directia Judeteana pentru Agricultura Maramures, unde trebuie depusa o copie dupa contractul incheiat cu un organism de inspectie si control, o adeverinta de la registrul agricol al primariei unde este inregistrat producatprul agricol, o copie dupa buletinul de identitate in cazul pesoanelor fizice sau copie dupa certificatul de inregistrare de la registrul comertului in cazul persoaneelor juridice sau asociatii familaile, respectiv print-screen de la APIA cuprinzand structura culturilor si blocurile fizice. Inregistrarea la DAJ se face anual, pana la data de 16 mai.

De asemenea, pot face acelasi demers producatorii din productia vegetala si animaliera, respectiv, acvacultura, care acceseaza masuri prin PNDR, operatorii din sistemul de agricultura ecologica (flora spontana), procesatorii si comerciantii. „Conform legii, comerciantii cu amanuntul care vand produse ecologice ambalate si etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final se exonereaza de la inregistrarea in agricultura ecologica, cu conditia de a-si declara activitatea la DAJ Maramures, unde depun declaratia pe proprie raspundere”, a conchis Maria Itu, directorul executiv al institutiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.