Afacerile ecologice – Viitorul fermierilor de succes

Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile
Afacerile ecologice - Viitorul fermierilor de succes
Afacerile ecologice – Viitorul fermierilor de succes

In momentul de fata, in Romania sunt zeci de mii de hectare cu produse ecologice. Avem terenuri cultivate cu grau, floarea-soarelui sau porumb. O mare parte din productie este exportata in tarile europene, informeaza Agrobiznes.md.

In contextul acordarii de subventii serioase de catre stat si augumentat de exemplul dat de alte tari, romanii sunt din ce in ce mai motivati sa treaca de la agricultura obisnuita la cea ecologica.

Conform expertilor, pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii sunt obligati sa respecte regulile stabilitate in legislatia comunitara si nationala.

Activitatea producatorilor ecologici este supusa unor vizite de inspectie, realizate de organisme acreditate si de certificare, cu scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica, informeaza Agrobiznes.md.

Conform sursei amintite, 95% din productia eco ajunge pe piata europeana. Iurie Senic, seful serviciului productiei ecologice si produse de origine din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA), spune ca produsele ecologice cel mai des intalnite in R. Moldova sunt graul, porumbul, soia sau floarea-soarelui.

„Directia in care activez a fost fondata in 2003. Daca in primul an de activitate am avut productie ecologica pe 200 ha de pamant, atunci in anul 2013 aveam circa 61 de mii de ha. Mai mult, acum 95 la suta din productie este exportata in state din Europa, precum Danemarca, Franta, Italia sau Germania”, noteaza Iurie Senic, citat de Agrobiznes.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *