O padure fosilizata cu o vechime de 2,5 milioane de ani din nordul Canadei ar putea reveni la viata

O padure fosilizata reinviata?

O padure fosilizata cu o vechime de 2,5 milioane de ani din nordul Canadei ar purtea reveni la viata in urma incalzirii climatice, cred cercetatorii de la Universitatea din Montreal, informeaza Maxisciences (26 septembrie).

Alexandre Guertin-Pasquier, cercetator la Univesritatea din Montreal, studiaza de mai multi ani padurea fosilizata de pe insula Bylot, din arhipelagul canadian Nunavut. La Congresul de paleontologie care se va desfasura in curand la Torono, el va prezenta ultimele rezultate ale cercetarii sale, potrivit carora schimbarile climatice ar putea reinvia specii vegetale care au existat in urma cu cateva milioane de ani.

Potrivit datelor obtinute in timpul studiului, peste cateva decenii conditiile climatice de pe insula Bylot vor fi probabil favorabile cresterii unor specii de arbori care se gasesc acum in padurea fosilizata. „Desi cresteres unei paduri necesita timp, datele noastre arata ca npotii nostri vor putea planta un copac si il vor vedea crescand”, afirma cercetatorul.

Analizele paleomagnetice si studierea speciilor disparute i-au permis cercetatorului sa estimeze varsta padurii la 2,6 – 3 milioane de ani.

In tot acest timp, esantioane din padurea fosilizata s-a pastrat in turba si permafrost. In sedimentele din padure au fost descopeirte graunte de polen existente de obicei in zone temperate, unde temperatura medie anuala este de zero grade Celsius.

Ceercetatorul intentioneaza sa aprofundeze studiul si sa incerce sa recompuna un profil mai exact al florei epocii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *