Consumul de benzodiazepine, utilizat impotriva insomniei si anxietatii, se asociaza statistic cu un risc crescut de dementa

0
505
Un calmant utilizat la nivel global cre?te semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord
Un calmant utilizat la nivel global creşte semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord
benzodiazepine

Medicamente utilizate impotriva insomniei si anxietatii, se asociaza statistic cu un risc crescut de dementa la persoanele de peste 65 de ani, arata un studiu al INSERM, confirmand astfel rezervele in privinta acestor substante prescrise in cantitati prea mari si pe durate prea lungi.

‘Conform analizelor noastre, expunerea persoanelor de peste 65 de ani la benzodiazepine se asociaza cu un risc crescut de dementa’, afirma Bernard Begaud (INSERM-Universitatea din Bordeaux), co-autor, alaturi de Tobias Kurth, al studiului aparut vineri in British Medical Journal si mentionat de AFP.

‘Chiar daca nu putem dovedi o legatura de la cauza la efect, observam ca cei care consuma benzodiazepine prezinta un risc cu circa 50% mai mare sa dezvolte o forma de dementa fata de persoanele care nu au consumat niciodata astfel de medicamente’, adauga Begaud.

Cercetatorii recomanda mai multa prudenta in folosirea acestor substante, care raman totusi utile pentru tratarea insomniei si anxietatii la varstnici.

Tinand seama de rezultatele lor, care le confirma pe cele din patru studii precedente, cercetatorii recomanda ‘limitarea prescrierii acestor medicamente la cateva saptamani’. Recurgerea la ele timp de cateva saptamani nu poate avea efecte nedorite asupra riscului de dementa, spune Begaud.

Studiul s-a desfasurat pe 1.063 de persoane de peste 65 de ani , observate timp de 15 ani, fara simptome de dementa la inceputul cercetarii, si care au consumat benzodiazepine dupa al cincilea an de observatie.

Dintre acestea, 95 au luat benzodiazepine (BZD) incepand din al cincilea an (persoane ‘expuse’). Incidenta dementei la persoanele ‘expuse’ a fost de 4,8 la 100 de persoane pe an, fata de 3,2 la 100 pe an la cele ‘ne-expuse’.

Cercetatorii au realizat apoi un studiu ‘caz-martor’ pe 1.633 persoane cu dementa (cazuri) si 1.810 fara simptome de dementa (martori), intre 1987 si 1989. Ultima analiza a confirmat tendinta unui risc crescut, constatata in studiul principal, oricare a fost durata de expunere.

In Franta, circa 30% din persoanele peste 65 de ani iau benzodiazepine. Astfel de medicamente se prescriu pe scara larga si in Canada, Spania (20%) sau Australia (15%), iar retetele, care uneori se dau cativa ani, depasesc durata recomandata de doua-patru saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.