Cum respiri aerul toamnei?

Cum respiri aerul toamnei?

Sezon de tranzitie, ca si primavara, toamna poate aduce cu ea si o serie de neplaceri legate de sanatate. In prim-plan se afla afectiunile respiratorii.

Schimbarile bruste de temperatura le creeaza virusurilor mediu propice, iar noua ne dau batai de cap. Si problemele nu se opresc aici. E si vremea alergiilor cauzate de particule de polen si praf din aer. Incepe sa-ti curga nasul, te doare in gat, stranuti cu foc si, in cazuri mai grave, simti ca aerul nu e deloc suficient pentru a-ti umple plamanii. Ploile tot mai dese, umiditatea crescuta, variatiile de temperatura, vantul sunt factori ce contribuie la scaderea imunitatii organismului, asa incat bolile respiratorii incep sa-si faca simtita prezenta. Chiar daca nu par a fi grave, nu trebuie exclusa vizita la medic, caci fiecare se trateaza altfel.

► Guturai sau altceva?

Cand nasul curge si respiratia se ingreuneaza, e cazul sa ceri sfatul unui specialist. Caci toamna este si sezonul alergiilor. Iar simptomatologia unui banal guturai este aproape la fel cu cea a gripei, dar si cu a rinitelor alergice. Or, cand apare si febra in peisaj, poate fi vorba despre gripa, infectie acuta contagioasa, ce nu trebuie tratata cu superficialitate. Dar astmul este cea mai grava manifestare dintre toate. Iar toamna e mai des intalnit asa-numitul astm uscat, care nu este insotit si de bronsita. Respiratia devine astfel greoaie, suieratoare, dificila, mai cu seama la eliminarea aerului din plamani.

► Cu astmul la control

Desi nu se vindeca, astmul poate fi tinut in frau. Este o boala cronica a plamanilor. Iar cand e scapat de sub control, caile respiratorii se ingroasa, se inflameaza, si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Astfel, crizele au loc mai des, cu precadere pe timpul noptii si in primele ore ale diminetii. In Europa, la fiecare ora, o persoana moare din cauza astmului, cea mai mare rata a mortalitatii fiind in Marea Britanie, unde ploile si umiditatea ridicata sunt la ordinea zilei. Acestea fiind spuse, controlul astmului este o necesitate. In plus, tratamentul adecvat, personalizat, face ca o persoana cu astm sa nu se manifeste nicicum in perioadele critice, sa poata avea o viata normala.

FERESTE-TE DE ALERGII!

„Putem vorbi despre alergii sezoniere, precum cele date de plante care polenizeaza tarziu. Semne care pot indica alergia sunt stranutul, tusea, rinita, crizele de sufocare. In diagnosticare se face apel la un plan com-plex de investigatie, ce urmareste identificarea alergenului responsabil de declansarea simptomelor, posibila existenta a predispozitiei genetice, precum si confirmarea alergiei. Tratamentul e la fel de complex ca si diagnosticarea. De retinut ca se poate obtine o remisiune de durata a alergiilor, dar nu putem vorbi despre o vindecare definitiva. Pentru efecte de durata, se face apel la imunoterapie, adica administrare de vaccinuri. Studiile de specialitate au dovedit ca imunoterapia reduce si riscul aparitiei altor alergii”, ne spune dr. Poliana Leru, alergolog internist, Spitalul Clinic Colentina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *