Prezenta polenului de la un organism modificat genetic in miere va fi semnalata pe eticheta

Prezenta polenului de la un organism modificat genetic in miere va fi semnalata pe eticheta

Comisia Europeana a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenta organismelor modificate genetic (OMG) in alimente, in cazul mierii ce contine polen de la o planta modificata genetic, potrivit www.europa.eu.

Acest aspect a aparut in contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, dupa ce s-a constatat ca mierea unui apicultor german continea polen de porumb modificat genetic MON 810. Instanta germana a sesizat Curtea Europeana de Justitie in acest caz in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare.

In 6 septembrie 2011, Curtea Europeana de Justitie a pronuntat o hotarare in care a indicat ca: a) intelegerea anterioara a domeniului de aplicare al legislatiei referitoare la OMG-uri este gresita (aceasta legislatie era pe deplin aplicabila polenului modificat genetic din miere) si ca b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.

Pe de alta parte, propunerea CE recunoaste ca polenul este un constituent natural si nu un ingredient al mierii: acesta intra in stup ca urmare a activitatii albinelor si se regaseste in miere indiferent daca apicultorul intervine sau nu.

Astfel, in conformitate cu standardele internationale ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), propunerea defineste polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.

Prin urmare, intrucat polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE in materie de etichetare, care impun o lista de ingrediente, nu se aplica.

Propunerea Comisiei nu va afecta insa concluzia Curtii in ceea ce priveste aplicarea legislatiei referitoare la OMG-uri in cazul polenului modificat genetic din alimente. In special, propunerea respectiva nu modifica concluzia Curtii potrivit careia mierea care contine polen modificat genetic poate fi introdusa pe piata numai in cazul in care face obiectul unei autorizatii eliberate in conformitate cu legislatia.

In plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele in materie de etichetare referitoare la prezenta OMG-urilor in alimente.

UE reprezinta aproximativ 13 la suta (200.000 de tone) din productia de miere la nivel mondial: Spania este cel mai mare producator de miere (33.000 de tone), urmata de Italia, Ungaria si Romania (care produc fiecare aproximativ 22 000 de tone) si de Portugalia (21.000 de tone). Importurile de miere in UE se ridica la aproximativ 140.000 de tone si reprezinta 40 la suta din consumul total al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *