Carierele de lignit aduc un nou infringement împotriva României

Carierele de lignit aduc un nou infringement impotriva Romaniei

Comisia Europeana a deschis un caz de infringement impotriva Romaniei in legatura cu extinderea carierelor de lignit din judetul Gorj, pentru incalcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor aspura mediului inconjurator a proiectelor private sau publice. Carierele de lignit din judetul Gorj deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Cazul se afla in prima faza…

Citește mai departe
Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj

CE, aviz pentru Romania si alte 3 tari pentru neaplicarea normelor privind deseurile electronice

Comisia Europeana cere Spaniei, Letoniei, Poloniei si Romaniei sa puna in aplicare normele UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice, informeaza un comunicat transmis joi de Executivul de la Bruxelles. CE solicita insistent celor patru tari sa trimita detalii despre modul in care este transpusa in dreptul national legislatia UE referitoare la deseurile de…

Citește mai departe
Comisia European? a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

Comisia Europeana a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

Comisia Europeana a constatat ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru…

Citește mai departe

Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

Ambitia planului de actiune este de a sprijini cresterea sectorului, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea un mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de oferta si de cerere. 1. INTRODUCERE Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care…

Citește mai departe
Bulgaria, 'lider' la poluare

Normele UE nu ne apara integra de nefasta poluare cu particule fine!

O expunere prelungita la particule fine in suspensie (PM) are un efect nefast asupra sanatatii chiar si atunci cand concentratiile raman in limita normei stabilite de Uniunea Europeana (UE), afirma un studiu de specialitate dat publicitii luni dimineata. „Rezultatele noastre indica faptul ca efecte nefaste importante asupra sanatatii se produc chiar si in conditiile unei…

Citește mai departe
Patrula de reciclare a elevilor gorjeni

Patrula de reciclare a elevilor gorjeni

Pentru elevii din Gorj accesul la un mediu curat este o prioritate astfel ca zeci de elevi s-au implicat in campania „Patrula de reciclare RoRec”, adunand peste trei tone de deseuri electrice. La nivel national rezultatele eforturilor sunt contabilizate, astfel ca pana la aceasta data au fost colectate 100 de tone de deseuri de echipamente…

Citește mai departe
Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara

Deseuri procesate cu bani europeni, la Bistrita Nasaud si Vaslui

Centrul de management integrat al deseurilor din localitatea Tarpiu, judetul Bistrita-Nasaud, construit cu fonduri europene, a devenit operational. Firma care se va ocupa de gestionarea acestuia este SC Vitalia SRL din judetul Prahova. Centrul de la Tarpiu a fost realizat in baza proiectului cu fonduri europene castigat de Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a prevazut inchiderea…

Citește mai departe
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

Comisia Europeana vrea sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice

Cetatenii europeni sunt invitati sa isi spuna parerea in acest sens completand un chestionar on-line Comisia Europeana doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea. In acest sens, vrea opinia cetatenilor europeni cu privire la cele mai bune modalitati de incurajare a productiei ecologice in UE….

Citește mai departe
Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio

UE isi propune revizuirea politicilor europene in domeniul agriculturii ecologice

Sondaj privind ameliorarea normelor UE privind alimentele ecologice. UE a lansat o consultare publica pentru a afla daca europenii sunt de acord cu simplificarea normelor legate de agricultura ecologica europeana. UE aplica norme stricte in domeniul productiei de alimentele ecologice, urmarind prin aceasta sa consolideze increderea consumatorilor si sa ii promoveze pe producatori, pe de o parte si…

Citește mai departe

Universitatea Oradea si Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermenteaza” un proiect european pentru bioetanol

Universitatea din Oradea (UO) este leader al proiectului „O noua metoda si un sistem inovativ de monitorizare in timp real a procesului de fermentatie”. Partenerul ungar este Institutul pentru Biotehnologie „Bay Zoltán” – Szeged. Proiectul gandit pe perioada februarie 2012 – iulie 2013 are un buget aprobat de 325.705 euro din care UE asigura 276.849…

Citește mai departe

Prezenta polenului de la un organism modificat genetic in miere va fi semnalata pe eticheta

Comisia Europeana a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenta organismelor modificate genetic (OMG) in alimente, in cazul mierii ce contine polen de la o planta modificata genetic, potrivit www.europa.eu. Acest aspect a aparut in contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, dupa ce s-a constatat ca mierea…

Citește mai departe
Concurs de colectare a deseurilor electronice, destinat companiilor

Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice

Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice. Deseurile electronice (adica deseurile de echipamente electrice si electronice, sau DEEE) se numara printre fluxurile de deseuri cu cea mai rapida crestere si ofera oportunitati importante in ceea ce priveste punerea la dispozitie pe piata a materiilor prime secundare. Colectarea sistematica si tratarea…

Citește mai departe
Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic

Producatorii de vin organic (ecologic) vor putea sa foloseasca, incepand cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor

Producatorii de vin organic (ecologic) vor putea sa foloseasca, incepand cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF), transmite miercuri Comisia Europeana intr-un comunicat. Conform noului regulament, care va fi publicat in Jurnalul Oficial in saptamanile viitoare, etichetele care vor…

Citește mai departe
Nem?ii fac m?sur?tori la parcul eolian din Schela

Romania intra in era verde: Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin prin certificate verzi pentru energia regenerabila

Comisia Europeana a constatat ca planul Romaniei de a sprijini productia de energie din surse regenerabile este in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, in special datorita faptului ca acesta creeaza stimulente clare pentru cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie, spun reprezentantii Comisiei. Avizul favorabil al Comisiei Europene este singurul lucru de care…

Citește mai departe

Romania nu se grabeste sa respecte cerintele oficiale ale Comisiei Europene privind liberalizarea preturilor la energie

Autoritatile romane nu sunt pregatite sa respecte cerintele Comisiei Europeane referitoare la eliminarea preturilor reglementate la energie. Desi mai este putin pana in momentul in care Romania poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a reusit sa elaboreze nici pana in acest moment un calendar al liberalizarii pietei energiei. Lucru recunoscut si…

Citește mai departe

Toate tarile UE trebuie sa inchida depozitele neconforme si sa reduca deseurile depozitate

Executivul european a reamintit intr-un comunicat ca joi expira termenul limita pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana care nu respecta standardele in domeniu si reglementarile de diminuare a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate. „Comisia Europeana a scris tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligatia care le revine si pentru…

Citește mai departe

CE: Toate tarile UE trebuie sa inchida depozitele neconforme si sa reduca deseurile depozitate

Executivul european a reamintit intr-un comunicat ca joi expira termenul limita pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana care nu respecta standardele in domeniu si reglementarile de diminuare a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate. „Comisia Europeana a scris tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligatia care le revine si pentru…

Citește mai departe

Castravetii curbati si morcovii nodurosi se reintorc pe tarabe

         De la 1 iulie, toate fructele si legumele vor putea fi vandute in tarile Uniunii Europene fara sa se mai tina cont de dimensiune sau forma, informeaza News In.             Standardele prevazute pentru comercializare cuprinse in normele Uniunii Europene care reglementeaza dimensiunea si forma fructelor si legumelor au fost abrogate incepand de azi pentru…

Citește mai departe

Doljul, in gunoi

Intr-o luna, toate cele aproape 390 de gropi de gunoi neecologice din Dolj trebuie sa dispara. Primarii doljeni au inceput sa-si cumpere tractoare si remorci, in speranta ca vor aduce deseurile la rampa ecologica a Baniei. Primaria Craiova nu este dispusa sa primeasca gunoiul Doljului. In comunele Doljului se arunca de zor pamant peste gropile…

Citește mai departe

Gunoiul Doljului, sortat european

Masterplanul de deseuri al Doljului prinde contur. Autoritatile locale au convenit ca pot participa impreuna la implementarea unui program de gestionare a deseurilor finantat european. Bariera gunoiului colectat si depozitat dupa normele UE pare ca a fost depasita in Dolj, unde consiliul judetean si Primaria Craiova nu s-au inteles pana acum, municipalitatea nefiind de acord…

Citește mai departe

Case cu pereti dubli

Eficienta energetica nu presupune numai surse de energie curata si cogenerata, ci si economisirea resurselor prin evitarea risipei de energie. De altfel, standardele promise de Comisia Europeana privind eficienta energetica a imobilelor noi precum si de renovare a celor vechi sunt deja gata de a fi aplicate. Pentru romani, normele europene vor impune dublarea peretilor…

Citește mai departe

CONTROL

Experti ai Directiei Generale pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene si ai Posturilor de Inspectie la Frontiera vor face mai multe controale in perioada 18-22 februarie pentru a verifica daca sunt respectate normele UE privind controlul importurilor si tranzitelor de animale si produse alimentare in Romania.

Citește mai departe