O noua investigatie la nivel UE dezvaluie conditii ilegale de crestere a porcilor in ferme

img_1976.jpg O investigatie corelata cu un raport al European Food Safety Authority sugereaza ca vasta majoritatea a celor 250 milioane de porci crescuti in fiecare an in UE sunt crescuti in ferme in conditii ilegale.

Concluziile investigatiei, incluzand si un film, au fost lansate la o conferinta de presa pe 21 ianuarie la Bruxelles, de autorii investigatiei, Compassion in World Farming (CIWF) si European Coalition for Farm Animals (ECFA).

In 2003 in UE a intrat in vigoare o noua legislatie, stricta, cu scopul de a imbunatati conditiile de viata ale porcilor. Reglementarile prevad ca animalele trebuie sa aiba acces permanent la o cantitate suficienta de material cum ar fi paie sau material asemanator (fan, lemn, rumegus, compost de ciuperci, turba sau un amestec din acestea) care sa le permita activitati conform comportamentului lor natural de explorare, de a cauta radacini, nutret. Legea interzice de asemenea taierea cozii ca procedeu de rutina. Pentru a preveni muscarea cozii crescatorii trebuie sa schimbe conditiile de mediu si densitate a animalelor, sa le ofere acestora conditii bune. In decembrie 2007 EFSA – the European Food Safety Authority – a publicat un raport care arata ca desi este interzisa taierea cozii ca procedeu de rutina, aceasta se practica in mod curent la peste 90% din porcii crescuti in fermele din Uniunea Europeana.

CIWF si ECFA au decis sa verifice daca noile reguli sunt respectate. Incepind din 2008, de-a lungul a 18 luni de investigatie, CIWF si ECFA au vizitat 74 de ferme de porci din 6 tari membre UE: Danemarca, Ungaria, Germania, Spania, Olanda si Marea Britanie. Studiul, corelat cu raportul EFSA, ofera o imagine asupra modului in care sunt crescuti porcii in fermele din Europa.

Investigatia a descoperit ca in vasta majoritate a fermelor vizitate nu se tine cont de noua legislatie. Aceasta reflecta concluziile EFSA ca taierea cozii se practica la peste 90% din porcii crescuti in ferme in UE iar 67% sunt crescuti in sisteme cu pardoseli tip gratar pe toata suprafata, unde este aproape imposibil sa se asigure materiale de imbunatatire ca paie, fan etc.

Investigatia, impreuna cu rapostul EFSA, sugereaza ca porcii crescuti in Europa, in vasta lor majoritate, sunt crescuti in conditii care incalca normele UE de protectie a animalelor. In pofida noilor reglementari, cei mai multi dintre porcii Europei sint crescuti inca in sisteme industriale in conditii de privare extrema. Sunt inghesuiti in tarcuri supraaglomerate, fara nici o imbunatatire, fara paie sau orice alt element de imbunatatire. Taierea cozii este aproape practica de rutina.

Pe baza investigatiei si raportului EFSA, CIWF si ECFA au facut plangeri catre Comisia Europeana pentru nerespectarea legislatiei europene impotriva Belgiei, Irlandei, Spaniei, Germaniei, Ungariei si Danemarcei.

Peter Stevenson, consilier sef de politici pentru CIWF, a precizat: „Este un scandal ca la 7 ani dupa intrarea in vigoare a noii legislatii, aceasta este inca ignorata in cele mai multe ferme europene de crestere a porcilor.

Porcii sint animale inteligente, vivace, au un comportament de investigatie – este ilegal si inuman sa fie tinuti in ferme industriale fara nici o imbunatatire unde nu gasesc absolut nimic de facut. Cerem statelor membre sa puna in aplicare legea care prevede asigurarea materialelor de imbunatatire, cum ar fi paiele, si care interzice amputarea cozii.”

Peter Stevenson a adaugat: „Consumatorii pot ajuta cumparand doar produse de la animale crescute liber, organice, sau in ferme unde se respecta standardele in vigoare, cum ar fi Thierry Schweitzer in Franta, Neuland in Germania sau Freedom Food in Marea Britanie.”

Aproape toate femelele pentru reproductie vazute in timpul investigatiei erau tinute in boxe in timpul gestatiei si mutate apoi in boxe de fatare, boxe in care are loc fatarea si unde raman inca 3 – 4 saptamini pana la intarcarea puilor. Boxele de gestatie si fatare sunt atat de inguste incit femela nu poate nici macar sa se intoarca. Boxele de gestatie vor fi interzise in UE din 2013 insa chiar si atunci crescatorii vor putea sa le foloseasca in primele 4 saptamini ale fiecarei perioade de gestatie. Astfel incit, chiar si dupa 2013 multe din aceste femele crescute in fermele din Europa vor fi tinute anual 20 de saptamini in boxe atat de inguste incit nu au loc nici macar sa se intoarca. Note pentru presa

Baza legislatiei:

In conditii naturale porcii sint angajati in activitati 75% din timpul zilei, cautand radacini, nutret si explorand mediul in care se afla. Nici unul din aceste comportamente nu este posibil in lumea custilor din fermele industriale. Plictisiti si frustrati, porcii se intorc asupra singurului lucru pe care il gasesc in tarc: cozile celorlalti porci. Ei incep sa-si muste cozile. Pentru a preveni aceasta, fermierii taie o parte din coada. Studiile stiintifice au demonstrat ca modul corect de a preveni muscarea cozilor este prin tinerea porcilor in conditii bune, si mai ales asigurand in custi paie sau materiale similare tinand cont de necesitatea de a mesteca si investiga a animalelor. De aceea legislatia europeana interzice taierea cozii ca procedura de rutina si prevede asigurarea materialelor numite ocupationale.

Pentru mai multe informatii despre protectia porcilor in Europa consultati raportul Compassion in World Farming: Protectia porcilor in Uniunea Europeana 2009 http://www.ciwf.org.uk/includes/documents/cm_docs/2009/w/welfare_of_pigs_in_the_ european_union_2009.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *