Comisia Europeana a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

0
490
Comisia European? a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România
Comisia Europeană a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România
Comisia Europeana a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania
Comisia Europeana a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

Comisia Europeana a constatat ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesara pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica.

‘Schema Romaniei permite intreprinderilor care consuma multa energie electrica si sunt expuse in acelasi timp la comertul international sa ramana competitive fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica’, a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquín Almunia.

In luna iulie 2014, Romania a notificat planurile sale de a reduce contributia la finantarea energiei din surse regenerabile pentru anumite intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate si de expunere comerciala. Contributia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusa cu 85%, 60% sau 40% in cazul in care acestia demonstreaza o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsa intre 10% si 20%, respectiv cuprinsa intre 5% si 10%.

Comisia a evaluat compatibilitatea acestei masuri cu dispozitiile prevazute in noile Orientari privind ajutoarele destinate protectiei mediului si energiei, adoptate in aprilie 2014. In urma investigatiei s-a constatat ca reducerile se limiteaza la societatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele recunoscute in cadrul orientarilor ca fiind in acelasi timp electro-intensive si expuse la comertul international.

Schema de reducere a certificatelor verzi va intra in vigoare la 1 decembrie 2014 si va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.