Cinci companii cu afaceri poluante

  0
  559

  – Problemele companiilor tin de lipsa investitiilor in reducerea poluarii, termenul-limita fiind 30 octombrie 2007.
  – Daca instalatiile neautorizate vor functiona si dupa 1 noiembrie, Romania intra in procedura de infringement.
  – Costurile necesare pentru ca instalatiile sa respecte normele UE privind poluarea industriala se apropie de trei miliarde de euro.

  Cinci companii aflate sub incidenta directivei europene privind controlul integrat al poluarii sunt aproape de a fi inchise, la sfarsitul lunii octombrie, intrucat nu au investit in reducerea poluarii si nu pot fi, in aceste conditii, autorizate.
  „Cu doar doua luni inainte de scadenta de la 30 octombrie 2007, cinci societati nu au depus nici macar documentatia pentru solicitarea autorizatiei integrate de mediu, a declarat ieri ministrul Mediului, Korodi Attila. Vorbim despre Casirom SA din Turda, despre ICPM SA Baia Mare, Cerola SA si AXM PROD 93 SRL din Craiova si despre Cerealprod SA Galati. Dupa 30 octombrie 2007, Romania, ca toate celelalte state membre UE, se va afla in situatia in care toate instalatiile IPPC trebuie sa detina autorizatii integrate de mediu. Cele care nu vor detine aceste autorizatii nu vor mai putea functiona sau, in cazul continuarii functionarii acestora, Romania intra in procedura de infringement. Consecinta va consta in amenzi usturatoare pentru tara noastra, platite din bugetul public. Adica eu sau dumneavoastra vom suporta din propriul buzunar aceasta penalitate, pentru a sustine afacerea poluanta a unui operator de pe piata din Romania”, a declarat ministrul Korodi.

  Costuri „foarte mari” de conormare
  Ministrul a prezentat situatia instalatiilor din Romania care intra sub incidenta Directivei Europene IPPC (privind controlul integrat al poluarii – n. red.), aratand ca, in procesul de negociere cu Uniunea Europeana, Romania a inceput cu un numar de 716 instalatii industriale de acest tip.
  Dintre acestea, in prezent mai exista 660 de astfel de instalatii, pentru ca o parte si-au sistat activitatea, iar altele si-au redus capacitatea, tocmai in ideea de a iesi de sub incidenta directivei, care presupune costuri „foarte mari” de conormare.
  „Ca sa va faceti o idee, costurile totale necesare pentru ca instalatiile romanesti sa respecte normele europene privind poluarea industriala se apropie de trei miliarde de euro”, a spus Korodi.
  Pentru un sfert din cele 660 de instalatii, Romania a reusit sa negocieze perioade de tranzitie mai indelungate. Din cele 660, au fost deja autorizate peste 87 la suta, adica 577, adaugandu-li-se alte 78 de instalatii pentru care s-a depus documentatia si care se afla in acest moment in procedura de autorizare, a mai spus ministrul.
  Instalatii de la inceputul secolului trecut
  „Vreau sa precizez clar ca autoritatile de mediu nu vor tolera depasirea termenelor de conformare asumate de fiecare operator in parte. (…) La aceasta ora mai exista patru societati comerciale ale caror autorizatii integrate de mediu, pentru anumite instalatii, sunt suspendate: Jack Morris SRL din Iepuresti, Giurgiu, careia i s-a anulat deja autorizatia, Sunshine Romania SRL din Giurgiu, care mai are doua saptamani pentru conformare, UVCP SA din Turnu Magurele si King House Rom SRL din Mavrodin, judetul Teleorman, care mai are doua luni pentru conformare”, a mai spus ministrul Korodi.
  Ministrul a mai spus ca in Romania exista instalatii industriale care functioneaza inca din 1900 (in industria ceramica), 1920 (instalatii mari de ardere) sau 1937 (in industria sticlei), „ceea ce inseamna ca operatorii trebuie sa faca eforturi financiare deosebite”.

  Sursa: Romania Libera

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.