Normele UE nu ne apara integra de nefasta poluare cu particule fine!

Bulgaria, 'lider' la poluare
Normele UE nu ne apara de nefasta poluare cu particule fine!
Normele UE nu ne apara de nefasta poluare cu particule fine!

O expunere prelungita la particule fine in suspensie (PM) are un efect nefast asupra sanatatii chiar si atunci cand concentratiile raman in limita normei stabilite de Uniunea Europeana (UE), afirma un studiu de specialitate dat publicitii luni dimineata.

„Rezultatele noastre indica faptul ca efecte nefaste importante asupra sanatatii se produc chiar si in conditiile unei concentratii de particule PM2,5 situate mult sub limita fixata de UE pentru calitatea aerului, adica o concentratie medie anuala de 25 de micrograme pe metru cub de aer”, explica autorul principal al raportului, olandezul Rob Beelen.

PM2,5 sunt cele mai fine microparticule, au un diametru care nu atinge 2,5 microni (cat o bacterie, adica) si reprezinta cel mai mare pericol pentru sanatate, deoarece dimensiunea pe care o au le permite sa patrunda mai usor si mai profund in plamani.

Acest studiu finantat de UE si publicat de revista medicala britanica The Lancet se bazeaza pe datele a 22 de anchete de tip prospectiv, efectuate in 13 tari europene, in cadrul carora au fost tinute sub observatie 367.251 de persoane pe o perioada medie de aproape 14 ani. Raportul arata ca o variatie relativ mica a poluarii cu PM2,5 antreneaza un risc semnificativ pentru sanatatea celor care sunt expusi.

„Studiul evalueaza ca, pentru fiecare crestere de cinci micrograme pe metru cub a concentratiei de PM2,5 pe an, riscul de deces dintr-o cauza naturala sporeste cu 7%”, subliniaza The Lancet intr-un comunicat. Aceasta diferenta de poluare cu cinci micrograme pe metru cub se observa intre o axa urbana foarte frecventata de masini si un loc situat la distanta de trafic, precizeaza Beelen, de la Universitatea din Utrecht, in Olanda.

Rezultatele acestui studiu, care s-a concentrat pe diferite clase de particule in suspensie, arata ca „expunerea pe termen lung” la cele mai fine particule reprezinta o „amenintare pentru sanatate chiar si atunci cand concentratiile sunt cu mult sub limitele impuse de Uniunea Europeana”, potrivit The Lancet. Directiva europeana privind calitatea aerului, din 2008, a impus statelor membre un plafon mediu anual de 25 de micrograme pe metru cub, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o limita de zece micrograme pe metru cub.

„Asocierea intre exprunerea prelungita la PM2,5 si decesele premature ramane semnificativa”, precizeaza The Lancet. Cercetatorii au constatat un nivel anormal de mare al mortalitatii in randul barbatilor in raport cu cel al femeilor legat de poluarea cu PM2,5.

Acest studiu nu a incercat sa determine daca poluarea cu PM2,5 ar avea vreo consecinta asupra reducerii sperantei de viata, dar „analizele precedente au aratat ca pentru riscuri similare (…), speranta de viata poate sa scada cu cateva luni”, anunta Beelen pentru AFP.

„Desi nu pare a fi mult, trebuie sa fiti constienti ca toata lumea este expusa la un anumit nivel de poluare a aerului si ca aceasta nu este o expunere voita”, subliniaza el. In octombrie, OMS si agentia sa specializata Centrul International de Cercetare privind Cancerul (IARC) a inclus poluarea din aer in categoria factorilor cancerigeni. In afara de cancer, o expunere la particule poate antrena astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *