Articol preluat de pe blogul Moodboards.ro.
Trendul eco a luat din ce in ce mai mare amploare, iar acest lucru se vede atat in stilul nostru de viata, cat si in alegerile si atitudinea de zi cu zi. De la produsele bio pe care le cumparam si pana la gesturile mici care ne ajuta sa traim sanatos, toate acestea contribuie la protejarea mediului in care traim, pe termen lung.
Si pentru ca vorbim de gesturi mici, colectarea separata a deseurilor este unul dintre acestea. Iata cateva informatii interesante despre acest subiect care arata importanta unui gest mic, dar cu beneficii mari, pe care trebuie sa il realizam zilnic:
Stiati ca, separand zi de zi ambalajele din plastic, metal, hartie-carton sau sticla de restul deseurilor putem avea parte de strazi si parcuri mai curate, aer mai putin poluat, economisim resursele naturale epuizabile si putem salva milioane de vietati? De exemplu, s-a demonstrat ca anual doar plasticul ucide aproximativ 1 milion de pasari marine si 100.000 de mamifere si pesti, asta pe langa celelalte tipuri de poluare. In plus, hartia care ne trece prin mana zi de zi, daca nu este colectata separat si reciclata, determina pierderea a peste 16 milioane de hectare de padure in fiecare an, o suprafata mai mare decat Grecia.
Stiati ca 90% dintre romanii de peste 18 ani au auzit de colectarea separata a deseurilor de ambalaje in scopul reciclarii, cu 10% mai multi fata de anul 2011 – conform unui studiu realizat in perioada 16-25 septembrie de IMAS, la cererea Eco-Rom Ambalaje?
Stiati ca din ce in ce mai multi dintre noi au posibilitatea de a depune separat deseurile in propria localitate? Conform aceluiasi studiu amintit, 64% dintre respondenti au declarat ca au acces la sistem. Dintre acestia, 6 din 10 colecteaza separat deseurile de ambalaje de restul deseurilor.
Stiati ca cei mai multi romani declara ca separa, in primul rand, ambalajele de tip PET de restul deseurilor, apoi pe cele de hartie carton? Si daca va intrebati ce se intampla cu acestea, atunci trebuie sa stiti ca din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate realiza un pulover.
Stiati ca primele 3 lucruri care ne determina sa colectam separat deseurile sunt: prezenta containerelor in apropierea locuintei (31%), campaniile de informare si educare din media (24%) si exemplul altor persoane (18%)?
Stiai ca e nevoie de cel putin 4000 de ani pentru ca o sticla sa se descompuna? Asta ar insemna ca o sticla de pe vremea faraonilor abia azi ar incepe sa se descompuna.
Stiai ca recicland o doza de aluminiu economisesti suficienta energie cat sa asculti un intreg album pe iPod?
Mai multe informatii interesante despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje pot fi aflate accesand site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro sau pagina de Facebook Eco-Rom Ambalaje. Si nu uita: schimbarea vine din lucrurile mici, pe care fiecare dintre noi le putem realiza.