Doljul, in gunoi

Intr-o luna, toate cele aproape 390 de gropi de gunoi neecologice din Dolj trebuie sa dispara. Primarii doljeni au inceput sa-si cumpere tractoare si remorci, in speranta ca vor aduce deseurile la rampa ecologica a Baniei. Primaria Craiova nu este dispusa sa primeasca gunoiul Doljului.

In comunele Doljului se arunca de zor pamant peste gropile de gunoi. Primarii au fost anuntati ca din 16 iulie 2009 rampele improvizate trebuie sa dispara, in caz contrar Romania fiind obligata sa plateasca penalizari catre bugetul UE de 200.000 de euro pe zi, conform tratatelor. Amenzi care este posibil sa se rasfranga asupra vinovatilor. Cativa edili sunt siguri ca vor trece hopul fiindca au intrat in Zona Metropolitana Craiova.

„Am fost informat ca voi putea face, prin serviciul specializat, contract pentru depozitarea in rampa ecologica a Craiovei, dedeseuri la Mofleni, fiindca Breasta face parte din Zona Metropolitana”, spune primarul de la Breasta, Marin Marcu. Altii, putini la numar, s-au miscat repede si au gasit alte solutii, chiar daca temporare: contracte cu RETIM Timisoara, pentru colectarea si transportul gunoiului la rampa de la Filiasi, autorizata pana in 2011.

„Am delegat serviciul de salubritate catre RETIM, care aduce pubele, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice, ia deseurile si le duce la Filiasi”, ne explica primarul din Bradesti, Ion Racareanu.
„Intentionam sa concesionam activitatea de salubrizare catre un operator autorizat”, sustine primarul de la Cotofenii din Fata, Constantin Carciumaru. Majoritatea celorlalti edili sunt insa intepeniti intre normele UE si neputinta autoritatilor de a implementa masterplanul de deseuri al Doljului. Unii dintre ei au inteles sa se „pregateasca” si sunt convinsi ca vor rezolva ecuatia gunoiului. „Am cumparat tractor si remorci si o sa facem contract, sa ducem gunoiul la Craiova”, spune Aurica Cirstianu, primarul de la Radovan.

„Avem tractor si remorci special achizitionate pentru transportul gunoiului si nu de acum, de mai multa vreme”, arata primarul din Cosoveni, Ilie Dumitru. Toti primarii contactati au declarat ca in comune se lucreaza la acoperirea gropilor de gunoi, cu pamant, fiindca altfel o sa fie de rau. Chiar daca nu in detaliu, ei aveau cunostinta despre masterplanul deseurilor, finantat din banii UE, nu si despre blocajul in care se afla programul.

ECODOLJ, pe moarte

Nici unul dintre primari nu stia vineri ca Primaria Craiova se pregateste sa iasa din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor „ECODOLJ”, ceea ce inseamna ca in rampa ecologica de la Mofleni nu vor fi depozitate gunoaiele din comunele Doljului. Pe ordinea de zi a sedintei din 25 iunie a Consiliului Local Municipal Craiova exista un proiect de hotarare prin care municipalitatea vrea sa revoce deciziile de asociere la „ECODOLJ”.

„Dupa o analiza mai amanuntita a reiesit ca asocierea consiliului local in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionare a Deseurilor -ECODOLJ- nu este oportuna”, a spus purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova, Carmen Licu. Unul dintre motivele renuntarii ar fi ca administratia craioveana are deja atribuite prin gestiune directa serviciile specifice domeniului, in vreme ce aplicarea masterplanului inseamna organizarea de licitatii publice pentru aceleasi servicii. Mentionam ca la nivelul Doljului este aprobat un masterplan de gestionare a deseurilor, inaplicabil in lipsa unei rampe ecologice la standarde UE. Cum rampa de la Mofleni este singura de acest gen din judet, fara aportul Craiovei masterplanul este inutil in acest moment. Ce vor face doljenii din 16 iulie, in cazul ca nu-si ingroapa gunoiul in propria curte, asa cum spunea un primar zilele trecute?
„Noi suntem obligati sa aplicam legea si asta vom face. Este regretabil ca masterplanul se afla in impas, insa din 16 iulie nici o groapa comunala nu va mai fi folosita”, a spus Ileana Seban, comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj.
Sursa : Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *