Energia verde si locurile de munca ale viitorului

Deschiderea spre exploatare a unei statii de epurare, instalarea de echipamente eoliene sau calcularea amprentei de CO2 a unei companii sunt doar cateva dintre noile oportunitati de profesie care, desi necunoscute majoritatii oamenilor pana de curand, vor oferi in scurt timp perspective frumoase de angajare.

Scopul slujbelor “verzi” este reducerea impactului firmelor si al economiei asupra mediului inconjurator, ele fiind astazigreen jobs considerate a fi adevarata solutie a crizei economice mondiale. ONU si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) prevad crearea a cateva zeci de milioane de locuri de munca pana in anul 2020.

Desi obtinerea unor cifre exacte este o sarcina delicata, calculele arata ca in ultimii cinci ani domeniul energiei regenerabile a creat 2,3 milioane de noi locuri de munca la nivel mondial.

In mediul actual, supus permanent unor schimbari multiple care afecteaza atat tipul afacerilor dezvoltate cat si modul de administrare a acestora, domeniul dezvoltarii durabile creaza noi tipuri de activitate in timp ce distruge altele. Industria auto, siderurgia si energia fosila risca astazi sa sufere o restructurare drastica, cu consecinta trimiterii multor angajati in somaj. Asociatia ecologica WWF a publicat recent un studiu intitulat “30% mai putin CO2 = peste 638.000 de locuri de munca”, bazat pe o serie de obiective pe care piata muncii trebuie sa le atinga pana in anul 2020.

Pentru o tara precum Franta, aceste obiective constau in reducerea emisiilor de CO2 cu 30%, ceea ce ar presupune crearea a 684.000 de noi slujbe pe teritoriul sau. Domeniul care va suferi cea mai mare reducere in tranzitia spre o economie mai verde este cel automobilistic, dar pe de alta parte o alternativa pentru acesta poate fi redirectionarea activitatilor catre domeniul dezvoltarii durabile. Pana in 2030, numarul de locuri de munca generate prin utilizarea energiilor alternative poate depasi doua milioane in industria energiei eoliene si sase milioane in cea a energiei solare. Tehnicienii si subcontractorii sunt favorizati in mod direct prin inflorirea energiilor curate, caci previziunile economice indica dublarea cifrei de afaceri a societatilor care ofera produse si servicii ecologice pana in 2020. Iar in anul 2008, pentru prima data in istorie, energia regenerabila a creat mai multe locuri de munca decat cea fosila.

Sursa: www.ladyverd.com

Articolul precedentOECD si “economia verde”
Articolul următorDoljul, in gunoi

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente