Carierele de lignit aduc un nou infringement impotriva Romaniei

Carierele de lignit aduc un nou infringement împotriva României
Carierele de lignit aduc un nou infringement impotriva Romaniei
Carierele de lignit aduc un nou infringement impotriva Romaniei

Comisia Europeana a deschis un caz de infringement impotriva Romaniei in legatura cu extinderea carierelor de lignit din judetul Gorj, pentru incalcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor aspura mediului inconjurator a proiectelor private sau publice. Carierele de lignit din judetul Gorj deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Cazul se afla in prima faza a procedurii de infringement, Comisia Europeana cerand Romaniei sa ofere observatiile pe care le are de facut in legatura cu aplicarea directivei 92/2011 a UE in proiectul de extindere a carierelor de lignit din Gorj, potrivit CE.

In luna februarie, Complexul Energetic Oltenia a anuntat ca urmeaza sa investeasca 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) in urmatorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea in functiune a doua noi cariere de lignit in judetul Gorj, care sa creasca productia de carbune a companiei cu 50%.

Procedura de infringement presupune trei faze. Prima faza consta in trimiterea unei notificari catre statul membru vizat, in timp ce in a doua faza CE cere statului sa aplice deciziile pe care institutia le dispune in respectivul caz. Daca statul nu adopta normele UE, Comisia Europeana poate trimite statul in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia Europeana a anuntat in octombrie ca a deschis cel de-al treilea proces impotriva Romaniei din cauza nerespectarii legislatiei comunitare referitoare la deseurile miniere. Pe langa acesta, Comisia a transmis si patru avize motivate in domeniile mediu, piata interna si servicii, impozitare si transporturi. Avizele motivate reprezinta ultima etapa inainte de sesizarea Curtii de Justitie a UE. Cele cinci proceduri vin dupa o perioada de acalmie, cand Romania a scapat de criticile Uniunii Europene.

Comisia Europeana a introdus o actiune in justitie impotriva Romaniei la Curtea de Justitie a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislatiei UE referitoare la deseurile din industriile extractive, mai exact deseurile generate de extractia, tratarea si depozitarea resurselor minerale si de exploatarea carierelor, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Cauza se refera la iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri generate de exploatarea minelor de cupru si de zinc din Moldova Noua, judetul Caras Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *