Raport UE: Romania, speranta scazuta de viata, rata ridicata a mortalitatii, incidenta scazuta a cazurilor de cancer si diabet

0
674
Raport UE: România, speran?? sc?zut? de via??, rat? ridicat? a mortalit??ii, inciden?? sc?zut? a cazurilor de cancer ?i diabet
Raport UE: România, speranţă scăzută de viaţă, rată ridicată a mortalităţii, incidenţă scăzută a cazurilor de cancer şi diabet
Raport UE: Romania, speranta scazuta de viata, rata ridicata a mortalitatii, incidenta scazuta a cazurilor de cancer si diabet
Raport UE: Romania, speranta scazuta de viata, rata ridicata a mortalitatii, incidenta scazuta a cazurilor de cancer si diabet

Romania este una dintre tarile UE cu cea mai scazuta speranta de viata, iar rata mortalitatii este printre cele mai ridicate, inregistrandu-se in schimb o incidenta scazuta a cazurilor de cancer si, mai ales, a celor de diabet, potrivit unui raport al OECD si al Comisiei Europene.

Raport UE: Romania, speranta scazuta de viata, rata ridicata a mortalitatii, incidenta scazuta a cazurilor de cancer si diabet (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tarile europene au realizat progrese semnificative in domeniul sanatatii populatiei, insa exista in continuare mari decalaje in ceea ce priveste starea de sanatate, atat intre tari, cat si in interiorul acestora, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si al Comisiei Europene.

Speranta de viata la nastere in statele membre ale Uniunii Europene a crescut din 1990 cu mai mult de cinci ani in medie, dar diferenta dintre tarile cu cea mai ridicata speranta de viata (Spania, Italia si Franta) si cu cea mai scazuta speranta de viata (Lituania, Letonia, Bulgaria si Romania) a ramas la acelasi nivel, de aproximativ opt ani.

In Spania, speranta de viata este de 82,5 ani, in Italia, de 82,4 ani, si in Franta, de 82,2 ani, in timp ce Romania se afla de pozitia 24 in UE, cu o speranta de viata de 74,5 ani. Speranta de viata in ceea ce priveste femeile este de 78,1 ani, iar la barbati – de 71 de ani.

Raportul arata ca exista in mod constant „mari decalaje in interiorul tarilor intre persoane din diferite grupuri socioeconomice, cu persoane cu niveluri superioare de educatie si venit care se bucura de o mai buna sanatate si mai multi ani de viata decat persoanele mai dezavantajate, aceste diferente fiind legate de numerosi factori, inclusiv din afara sistemelor de sanatate, cum ar fi mediul in care traiesc oamenii, stilul de viata si comportamentele individuale, dar si accesul la ingrijiri medicale si calitatea asistentei”.

In ceea ce priveste rata mortalitatii, cel mai bine stau tarile din nordul, vestul si sudul Europei, in special Franta, Spania, Italia si Elvetia, cu aproximativ 900 de decese sau mai putin la 100.000 de locuitori. La polul opus se situeaza tarile baltice si statele central si est-europene, Bulgaria, Romania, Letonia, Lituania, Ungaria si Slovacia, unde se inregistreaza circa 1.500 de decese sau mai mult la 100.000 de locuitori.

In Romania, rata mortalitatii este de circa 2.000 de decese la 100.000 de locuitori, pe penultimul loc in UE, fiind depasita doar de Bulgaria, unde se inregistreaza peste 2.000 de decese la 100.000 de locuitori, cifre valabile pentru 2011.

Cea mai ridicata mortalitate in cazurile de accident vascular este in Bulgaria, urmata de Romania, Letonia, Lituania si Croatia, in timp ce Franta, Olanda, Austria, Spania, Belgia si Germania au cea mai scazuta rata in aceste cazuri.

Rata mortalitatii la toate tipurile de cancer, atat la femei, cat si la barbati, este in scadere in majoritatea statelor Uniunii Europene, din 2000 pana in prezent, cu exceptia tarilor baltice, Bulgariei, Croatiei si Romaniei unde rata a ramas stabila sau chiar a crescut.

Romania se afla pe locul 13 in acest clasament, incidenta deceselor in randul barbatilor fiind mai ridicata decat in randul femeilor.

Rata mortalitatii in cazul cancerului de prostata este cea mai scazuta in Malta, Italia si Romania.

Cele mai putine cazuri de cancer la san sunt in Grecia, Litanua, Estonia, Letonia, Romania si Polonia.

In ceea ce priveste incidenta cazurilor de cancer, cele mai mici rate sunt in Grecia, Cipru si Romania, la polul opus fiind Belgia, Franta si Danemarca.

In privinta ratei mortalitatii in cazul cancerului la plamani, Romania se afla la mijlocului clasamentului, cei mai afectati fiind barbatii.

Romania detine recordul negativ in ceea ce priveste decesele provocate de accidente de transport. Anual, numarul romanilor (raportat la 100.000 de locuitori) care mor in urma unor accidente de transport este de patru ori mai mare decat in Marea Britanie.

Rata sinuciderilor in Romania este egala cu media europeana.

La capitolul mortalitate infantila, rata este scazuta in majoritatea tarilor UE. In tarile nordice, exceptand Danemarca, in Slovenia, Luxemburg, Cehia, Italia si Grecia se intregistrau mai putin de trei decese la 1.000 de nasteri, in 2012, in timp ce in Bulgaria aveau loc opt decese la 1.000 de nasteri, iar in Romania, noua decese, chiar daca rata mortalitatii infantile a scazut in ultimii ani in aceste doua tari.

In schimb, Romania sta foarte bine la incidenta diabetului, inregistrand cele mai putine cazuri de diabet tip 1 la copii (pana la 14 ani). In cazul adultilor, cele mai putine cazuri de diabet sunt raportate in Lituania, Romania si Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.