Cetatenii europeni sunt invitati sa isi spuna parerea in acest sens completand un chestionar on-line
Comisia Europeana doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea. In acest sens, vrea opinia cetatenilor europeni cu privire la cele mai bune modalitati de incurajare a productiei ecologice in UE.
Potrivit CE, “UE aplica norme stricte in domeniul productiei de alimentele ecologice, urmarind prin aceasta sa consolideze increderea consumatorilor si sa ii promoveze pe producatori, pe de o parte si sa mentina calitatea terenurilor agricole, biodiversitatea si standarde inalte de protectie a animalelor, pe de alta parte.
In prezent, circa 2% din alimentele pe care la cumpara consumatorii europeni sunt certificate ca fiind bio si aproximativ 2% din agricultorii europeni – circa 200 000 de producatori – s-au lansat in acest tip de productie”, se arata intr-un comunicat.
In incercarea de a ameliora normele UE privind productia de alimente ecologice si a stimula si mai mult cererea, se asteapta parerea cetatenilor privind simplificarea normelor, cu mentinerea standardelor la acelasi nivel, garantarea faptului ca organismele modificate genetic nu intra in mod accidental in lantul de productie ecologica, promovarea produselor ecologice cu ajutorul normelor referitoare la etichetare (in special, utilizarea obligatorie a siglei europene pentru toate produsele organice din UE). Alte aspecte de interes pentru CE sunt actualizarea planului de actiune din 2004 al Comisiei privind dezvoltarea agriculturii ecologice, inasprirea controalelor, pentru a preveni frauda, acoperierea eventualelor lacune ale actualelor reglementari referitoare la importuri.
Chestionarul on-line poate fi completat pana la 10 aprilie 2013 la adresa http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_ro.htm. Comentariile primite vor fi utilizate in formularea deciziilor privind masurile care se impun. Comisia urmeaza sa-si prezinte propunerile la sfarsitul lui 2013.
“In prezent, cel putin 95% din ingredientele care intra in compozitia alimentelor bio trebuie sa fie organice. Agricultura ecologica pune accent pe protectia mediului si bunastarea animalelor. Agricultorii sunt obligati sa evite sau sa reduca drastic utilizarea de substante chimice sintetice (pesticide, aditivi sau medicamente). Pentru ca alimentele bio produse in afara UE sa poata fi importate in Europa, normele in materie ale tarii repective si autoritatile de certificare trebuie sa fie recunoscute ca fiind echivalente cu cele de pe teritoriul Uniunii. Atunci cand utilizeaza sigla ecologica a UE, producatorii trebuie sa mentioneze si numarul de referinta al autoritatii de certificare, precum si numele producatorului, al procesatorului sau al distribuitorului care a manipulat produsul ultima data. De asemenea, pe langa sigla UE, pe produse pot aparea si insemnele organismelor nationale de certificare a produselor ecologice”, anunta Comisia Europeana.