Romania – un desert plin de gunoaie

Problemele de protectia mediului cu care se confrunta Romania incep sa iasa la iveala dupa ce perioadele de tranzitie pentru alinierea la normele UE se termina.
gunoaie
Tara noastra este in situatia de a plati amenzi de 200.000 de euro/zi daca nu face cat mai repede gropi de gunoi ecologice. Pe de alta parte, schimbarile climatice au trezit putin autoritatile care au bagat de seama ca tara se usuca, tocmai la Dabuleni, unde senator este Mircea Geoana, seful de partid al ministrului Mediului. Uniunea Europeana ar putea declansa impotriva Romaniei procedura de infrigement daca, pana in 2010, nu rezolva problema gropilor ecologice, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anuntand ca penalitatile date tarii noastre s-ar ridica la 200.000 euro pe zi, informeaza Mediafax. Ministrul Mediului a explicat ca pana in 2010 trebuie inchise toate gropile de deseuri necon-forme, in caz contrar UE trecand la penalitati. „Infrigementul pentru Romania, care va veni pe acest capitol al deseurilor, in 2010, ne va costa 200.000 euro pe zi. Eu cred ca trebuie sa gasim o schema prin care sa fim partasi cu totii, inclusiv administratiile locale care se misca foarte incet. Trebuie sa apasam putin pe acceleratie”, a declarat, la sfarsitul saptamanii, la Craiova, Nicolae Nemirschi.

Potrivit sursei citate, autorita-tile romane solicita o derogare de la termenul de 2010, prevazut pentru inchiderea tuturor gropilor de gunoi neconforme. „Neinchi-derea gropilor existente care nu se pot face, evident, pana nu se fac noile gropi ecologice. Noi suntem in negocieri pentru a obtine o derogare. Ar trebui in schimb autoritatile locale sa se concentreze foarte tare”, a mai spus ministrul Mediului. Nicolae Nemirschi sustine ca in Romania ar trebui construite 67 de noi gropi ecologice, costul pentru un singur depozit ridican-du-se la „35-40 milioane de euro”.

Se usuca tara Zece judete din Romania vor avea soluri aride in urmatorii 20 de ani, din cauza incalzirii globale, productia cerealiera urmand sa scada cu 40 de procente fata de cea actuala, sustine ministrul Mediului. „De-ser-tificarea face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala, careia nu i-am dat mare atentie si se pare ca a venit momentul sa ne trezim. Cel mai cuprinzator studiu privind efectele incalzirii globale arata ca zece judete ale tarii vor deveni aride in urma-toarele doua decenii”, a declarat ministrul Mediului. „Lucrarea efectuata de spe-cia-listi din mai multe institutii de specialitate arata ca partea sudica a continen-tului va suferi din cauza incalzirii globale iar solurile din aceste zone risca sa devina aride. In tara noastra, cele mai afectate regiuni vor fi de la vest la est, Banatul, Oltenia, estul Mun-teniei si Dobro-gea cu prelungire pe sudul Moldovei”, a spus Nemirschi. Ministrul Mediului considera ca o alta solutie este data de relu-area irigarilor pe suprafete mari agricole. „Va trebui sa reluam studiile privind irigatiile, nu neaparat pe sistemele clasi-ce, astfel incat sa incercam sa stopam fenomenul deserti-fica-rii care oricum merge inainte si sa ne pregatim de ce se va intampla peste zece ani”, a mai spus Nemirschi. De remar-cat este faptul ca problema sece-tei si a desertificarii, eviden-tiata cel mai mult in zona Dabu-leni din Oltenia, a determinat auto-ritatile sa elaboreze o stra-tegie inca din 2000, ultima modi-ficare fiind operata in 2008. Strategia cuprinde, in majoritatea covarsitoa-re, masurile pe care ministrul Mediului le preconizeaza. „Infrigementul pentru Romania, care va veni pe acest capitol al deseurilor, in 2010, ne va costa 200.000 euro pe zi. Nicolae Nemirschi Stop la „Casa Verde” „Modificarile la nivelul solului si al climei vor avea influente asupra culturilor agricole, astfel peste 20 de ani se estimeaza ca productia cerealiera va fi de 60% din cea obtinuta acum”, a mai spus Nemirschi. El afirma ca una din solutiile de lupta impotriva desertificarii ramane impadurirea zonelor afectate de fenomenul desertificarii. „Am incercat sa echilibrez putin zona fondului de mediu. Banii incasati din taxa auto erau dirijati spre celebrul program <<Casa Verde>> pe care l-am oprit si atunci am comutat o parte din bani spre impadurire si perdele forestiere”, a mai spus Nemirschi.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *